nyheter
Beräknad läsningstid 2 min

En ny nationell autentiseringstjänst kommer att göra vardagen enklare och säkrare för alla

Den kompetens som uppnåddes i IHAN-projektets utvecklingsarbete återspeglas i den nya ansvarsfulla nationella autentiseringstjänsten. Tjänsten, som öppnas i slutet av året, fick namnet Sinuna.

Författare

Laura Seppälä

Chef, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Finländarna kan logga in på olika tjänsteleverantörers webbplatser enkelt och säkert genom den nya nationella autentiseringstjänsten i slutet av 2022. Det nya autentiseringsalternativet ersätter lösenord och användardata säljs inte till tredje part. Tjänsten utvecklas av Finlands Autentiseringsandelslag, som har bjudit in företag som vill främja sin digitala verksamhet att utveckla tjänsten tillsammans.

En människoorienterad och ansvarsfull autentiseringslösning har utvecklats på lång sikt under de senaste åren i Sitras IHAN-projekt för rättvis dataekonomi i samarbete med Sandbox of Trust-konsortiet. Lösningen användes på testbädden för IHAN-projektet

”Arbetet avslutades för Sitras del, men det är ett nöje att se hur vårt fördomsfria projekt för en pålitlig och enhetlig autentiseringslösning nu lever ett nytt liv och snart kommer att förverkligas för konsumenter”, säger Juhani Luoma-Kyyny, Sitras ledande expert på rättvis dataekonomi. 

Sinuna är en inhemsk tjänst som gör all online-autentisering enklare och säkrare för konsumenter och ger dem tillgång till flera olika sorters innehåll från ett ställe. Mikko Nurmi blev Autentiseringsandelslagens verkställande direktör i april 2022. 

Sitra utvecklade en modell för rättvis dataekonomi inom IHAN-projektet åren 2018–2021. I projektet skapades grunden för en rättvis dataekonomi, där framgångsrika digitala tjänster baserar sig på förtroende och skapar värde för alla. Projektet slutfördes, men utvecklingsarbetet fortsätter som en av Sitras strategiska prioriteringar.

Vad handlar det om?