nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

KEKE-koutsi vägleder idrottsföreningarna att göra miljövänliga val

Olympiska kommittén har publicerat en verktygslåda för miljövänliga förfaranden, KEKE-koutsi, som kan användas av alla idrottsföreningar. Det nätbaserade materialet har framställts med stöd från Sitra.

Författare

Publicerad

KEKE-koutsi är en tränare som lär ut hållbar utveckling och ger idrottsföreningarna lätta vardagstips som föreningarna och deras medlemmar kan använda för att spara såväl tid och pengar som miljön. KEKE-koutsi har utvecklats i samarbete med idrottsföreningarna och Sitra. 

”Det är fint att idrotten har vaknat upp och börjat beakta ansvarsfullhet och miljöfrågor. En stor del av finländarna är aktiva inom idrottsföreningar och föreningarna kan ha en betydande roll i att träna i synnerhet barn och unga att beakta miljövärden och göra hållbara val”, säger Sitras expert Sari Laine. 

Syftet med KEKE-koutsi är att inspirera föreningarna på ett positivt sätt i de val som görs i vardagen. KEKE-koutsi ger föreningarna verktyg att utveckla sin verksamhet i små steg, med beaktande av miljön. Många saker görs också redan i föreningarnas vardag. Tips och exempel har samlats in huvudsakligen direkt från idrottsföreningarna på basis av de förfaranden och verksamhetsmodeller som de redan genomför i vardagen. De över 100 praktiska tipsen har att göra med förflyttning och trafik, utrustning, mat, avfall, evenemang, smart förvaltning samt kommunikation. 

”Vi har sammanställt många smarta verksamhetsmodeller från föreningarna som kanske inte tidigare har betraktats ur ett miljöperspektiv. Behovet och viljan att ha en verksamhet som tar ansvar för miljön ökar ständigt. Vi vill hjälpa föreningarna att identifiera smarta val i vardagen och uppmuntra dem att också tala om valens betydelse för miljön”, berättar Karoliina Ketola, specialsakkunnig vid Olympiska kommittén. 

Hållbar utveckling är en del av varje idrottsförenings vardag och vem som helst kan delta i utvecklingen inom ramarna för sin verksamhet. Avsikten är att KEKE-koutsis tips ska vara allmängiltiga och att varje förening själv ska kunna anpassa tipsen och införa dem i egen takt. Helheten innehåller inte bara smarta verksamhetstips, utan också föreningarnas exempel på god praxis, artiklar och videor med anknytning till ämnet samt en materialbank som stöd för föreningarnas kommunikation. På webbsidorna finns också KEKE-koutsis snabbtest, som föreningarna kan använda för att testa hur miljövänlig och smart föreningens verksamhet är redan nu. 

”Det är helt fantastiskt att föreningarna får tillgång till KEKE-koutsi. Det blir helt säkert ett verktyg för fortlöpande utveckling av vår verksamhet. Det här projektet och allt som det omfattar har varit en bra språngbräda och inspiration att agera miljövänligt och jag måste säga att vi vill göra ännu mer. Vi ordnade just före julen loppis med gymnastikkläder, som också fick fart av KEKE-koutsis förberedelser”, gläder sig Anna Astikainen, verksamhetsledare vid Savonlinnan Voimistelu ja LiikuntaSaVoLi fick hösten 2018 priset Fiksu seura, som tilldelas en förening som tar ansvar för miljön. 

KEKE-koutsi är ett miljöansvarspaket som Olympiska kommittén tillhandahåller för föreningarna som en del av materialet om ansvarsfullhet. 

Mer information 

  • Karoliina Ketola, specialsakkunnig, Olympiska kommittén, tfn 040 587 6650, karoliina.ketola@olympiakomitea.fi 
  • Sari Laine, expert, Sitra, tfn 044 355 6707, sari.laine@sitra.fi 

Vad handlar det om?