uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

KEKE-koutsi ohjaa urheiluseuroja ympäristövastuullisiin valintoihin

Olympiakomitea on julkaissut kaikkien urheiluseurojen käyttöön ympäristövastuullisten toimintatapojen työkalupakin, KEKE-koutsin. Verkkomateriaali on toteutettu Sitran tuella.

Kirjoittaja

Julkaistu

KEKE-koutsi on kestävän kehityksen valmentaja, joka tarjoaa urheiluseuroille helppoja, arkeen sopivia vinkkejä, joilla seurat ja sen jäsenet voivat säästää niin aikaa, rahaa kuin ympäristöä. KEKE-koutsia on rakennettu yhteistyössä urheiluseurojen ja Sitran kanssa.

”Hienoa, että urheilun parissa on herätty vastuullisuuteen ja ympäristöasioiden huomioimiseen. Urheiluseuroissa toimii iso osa suomalaisista, ja seuroilla voi olla merkittävä rooli etenkin lasten ja nuorten valmentamisessa ympäristöarvoihin ja kestäviin valintoihin”, sanoo Sitran asiantuntija Sari Laine.

KEKE-koutsin tavoitteena on sparrata seuroja positiivisesti arjen valinnoissa. Se tarjoaa seuroille työkaluja toimintansa kehittämiseen pienin askelin, ympäristöä huomioiden. Monia asioita jo toteutetaankin seura-arjessa. Vinkit ja esimerkit ovat kerätty pääosin suoraan urheiluseuroilta jo toteutuvista arjen käytännöistä ja toimintamalleista. Yli 100 käytännön vinkkiä liittyy liikkumiseen ja liikenteeseen, varusteisiin, ruokaan, roskiin, tapahtumiin, fiksuun hallintoon sekä viestintään.

”Olemme koonneet seuroilta paljon fiksuja toimintamalleja, joita ei aiemmin ole ehkä ajateltu ympäristönäkökulmasta. Tarve ja halukkuus toiminnan ympäristövastuullisuudelle kasvaa jatkuvasti. Haluamme auttaa seuroja tunnistamaan arjen fiksut valinnat ja rohkaista puhumaan myös niiden merkityksestä ympäristön kannalta”, kertoo erityisasiantuntija Karoliina Ketola Olympiakomiteasta.

Kestävä kehitys kuuluu jokaisen urheiluseuran arkeen ja kuka tahansa voi osallistua siihen oman toiminnan puitteissa. KEKE-koutsin vinkit on pyritty laatimaan yleispäteviksi ja kukin seura voi ottaa niitä käyttöönsä itse soveltaen ja omassa tahdissaan. Kokonaisuus sisältää fiksujen toimintavinkkien lisäksi seurojen esimerkkejä hyvistä käytänteistä, aiheeseen liittyviä juttuja ja videoita sekä materiaalipankin seuraviestintää tukemaan. Lisäksi sivuilta löytyy KEKE-koutsin pikatesti, jolla seurat voivat testata, miten ympäristöystävällisesti ja fiksusti seura jo nyt toimii.

”Aivan mahtavaa, että saamme KEKE-koutsin seurojen käyttöön. Ihan varmasti siitä tulee työkalu, jolla voimme jatkuvasti kehittää toimintaamme. Tämä hanke on kaikkinensa ollut hyvä ponnahduslauta ja rohkaisu tekemään ympäristövastuullisia asioita ja täytyy sanoa, että nälkä kasvaa syödessä. Meillä oli juuri joulun alla jumppavaatekirppis, mikä sai myös vauhtia KEKE-koutsin valmisteluista”, iloitsee toiminnanjohtaja Anna Astikainen Savonlinnan Voimistelusta ja Liikunnasta. SaVoLi voitti ympäristövastuullisen seuran Fiksu seura -palkinnon syksyllä 2018.

KEKE-koutsi on Olympiakomitean seuroille tarjoama ympäristövastuupaketti osana vastuullisuusmateriaaleja.

Lisätietoja

  • Karoliina Ketola, erityisasiantuntija, Olympiakomitea, puh. 040 587 6650, karoliina.ketola@olympiakomitea.fi
  • Sari Laine, asiantuntija, Sitra, puh. 044 355 6707, sari.laine@sitra.fi
  • KEKE-koutsi löytyy osoitteesta: www.olympiakomitea.fi/keke-koutsi

Mistä on kyse?