nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

Kritiska teknologier skapar tillväxt i Finland och EU – läs rekommendationerna

Finland har ett starkt kunnande inom digitala teknologier som EU har identifierat som kritiska, såsom artificiell intelligens, halvledare och kvantteknologi. Både Finland och Europa bör investera i utvecklingen av och kompetensen inom dessa teknologier, enligt en färsk publikation från Sitra, Teknologiindustrin och VTT.

Författare

Krista Takkinen

Expert, Kommunikation och samhällsrelationer

Publicerad

Sitra, Teknologiindustrin och VTT föreslår flera åtgärder för Finland och EU för att stärka tillväxten och säkerheten. Förslagen ingår i publikationen Critical Digital Tech from Finland: Driving Growth and Security in Europe, som publicerades den 20 maj 2025.

I publikationen föreslås att Finland ska satsa på samarbete genom till exempel ett forum för kritiska teknologier och ett utbildningsprogram för beslutsfattare.

Finland har en stark kompetens inom digital teknik, men för att lyckas i en osäker omvärld och i en allt hårdare konkurrens behövs än mer strategiskt samarbete och smidigt beslutsfattande.

– Finländska innovativa samarbetsmodeller och kompetenser samt vår spetsforskning kan spridas och förankras i hela Europa. Vi har potential att förutse effekterna av den tekniska utvecklingen, strategiskt allokera resurser och agera som en tankeväckare internationellt, så länge vi samarbetar mer beslutsamt över sektorerna, säger Laura Halenius, ledande expert på Sitra.

EU bör i sin budget lägga större vikt vid utveckling och användning av kritiska teknologier. Dessutom måste innovationsstrukturerna och förmågan att locka experter utvecklas konsekvent i både Europa och Finland.

Kritiska teknologier är nyckelområden som EU har identifierat, såsom artificiell intelligens, halvledare och kvantdatorer, och som är avgörande för den ekonomiska säkerheten. Med ekonomisk säkerhet avses EU:s förmåga att skydda sin ekonomi mot störningar, yttre hot och överdrivet beroende.

Finland har stark kompetens inom digital teknik som EU har identifierat som kritisk

Både säkerhetsfrågor och företagens konkurrenskraft är i allt högre grad beroende av strategiska teknologier och förmågan att utveckla och tillämpa dem.

– EU finansierar, öppnar marknader och förbereder reglering för kritiska teknologier, vilket öppnar möjligheter för företag och forskningsinstitut även i Finland. Det bör säkerställas att EU:s åtgärder betonar spetskompetens snarare än att jämna ut regionala skillnader När det gäller innovationsfinansiering skulle man mycket väl kunna följa exemplet med den finska modellen med ”lokomotivföretag , som engagerar företag i innovationsprocessen, säger Joonas Mikkilä, ledande expert på Teknologiindustrin rf.

Det förändrade världsläget och den digitala gröna omställningen har ökat trycket på att stärka förmågan, särskilt inom digital teknik.

– Finland är en viktigare aktör på den europeiska teknikkartan. Samtidigt visar vi hur konvergens av teknologier kan påskynda utvecklingen över sektorsgränserna . En modell är integrationen av CSC:s superdator LUMI och VTT:s kvantdator. Sådana synergier måste skapas och utnyttjas i allt större utsträckning över vetenskapliga och industriella gränser, säger Jenny Hasu, Chef för Digital Technologies på VTT.

Alla rekommendationer finns på Teknologiindustrins webbplats. Du kan också läsa den engelska sammanfattningen. Sitra, Teknologiindustrin och VTT arbetar tillsammans med intressenter för att främja nya öppningar.

Ytterligare information

Laura Halenius, laura.halenius@sitra.fi, +358 294 618 303
Joonas Mikkilä, joonas.mikkila@teknologiateollisuus.fi, +358 45 129 6791
Jenny Hasu, jenny.hasu@vtt.fi, +358 40 658 3510