personer

Tiina Härkönen

Ledande expert, Digital makt och demokrati

Vem?

Tiina Härkönen arbetar som ledande expert i projektet Digital makt och demokrati inom temat Demokrati och delaktighet. Hon skapar i samarbete med individer, företag och organisationer balans i dataekonomin, så att människors grundläggande rättigheter ska förverkligas. Målet är att man med hjälp av data ska kunna skapa mer välbefinnande, att den digitala makten fördelas mer rättvist och att användningen av data stöder demokratin.

Vad?

Tiina har en lång karriär i företagsvärlden och har ända sedan början haft att göra med data. Du gör klokt i att kontakta henne om du är intresserad av datapraxis som är rättvis för individer och samhället eller av nya digitala medborgarfärdigheter. Tiina diskuterar också gärna digital makt och makthavare – och allas vår roll i det digitala maktspelet.

Tiinas arbetsplatser har också varit nästan uteslutande inom IKT-branschen (Nokia, Elisa, SAS Institute, OpusCapita), där hon har haft ledande befattningar inom marknadsföring, kommunikation och utveckling av affärsverksamheten. Hon kom till Sitra 2018 från lednings- och utvecklingsuppgifter inom Postis kund- och marknadsföringsanalys.

Va?

Man får aldrig ha så bråttom att man inte hinner läsa. I Tiinas bokhylla finns det såväl svenska deckare som Englands historia, humor och böcker om att förbättra världen. Förutom de nära och kära är även det finländska Skärgårdshavet samt noggrant utvalda resor till olika delar av Europa livets salt.

En systemisk förändring kan endast uppstå genom att eftersträva och arbeta för en förändring. Eller som Wayne Gretzky har sagt: ”You miss 100 % of the shots you don’t take.