YMPÄRISTÖ

Tulevaisuudessa on pulaa sekä raaka-aineista että energiasta. On pystyttävä tekemään enemmän vähemmällä. Ympäristöohjelma (2005-2007) nosti juuri oikeaan aikaan ympäristöliiketoiminnan mahdollisuudet esiin.

AJANKOHTAISTA

Puhtaasta teknologiasta kasvua ja merkittävää liiketoimintaa

Puhtaalla teknologialla, clean techilla, tarkoitetaan kaikkea ympäristön säästämiseen liittyvää teknologiaa ja bisnestä. Termi syntyi alun perin 2000-luvun alun Piilaaksossa sijoittajia varten.

Sitra totesi riskipääoman virran puhtaiden teknologioiden yrityksiin kasvaneen Pohjois-Amerikassa 35 prosenttia vuonna 2005. Haasteellista oli vakuuttaa suomalaiselle teollisuudelle, että kysymyksessä on vahvistuva, maailman laajuinen muutos, joka tarjoaa kasvua myös meille.

Ilmastopolitiikkaa harjoittaessaan Suomi voi ottaa osansa ilmastoteknologian maailmanmarkkinoista ja sen luomista työpaikoista. Muutossignaaleja on tärkeätä seurata ja tarttua niihin oikea-aikaisesti – ei liian aikaisin eikä liian myöhään. Tässä onnistuttiin Sitran Ympäristöohjelmassa (2005–2007).

Puhtaan teknologian markkinoiden kasvu koko maailmassa on noin 10 prosenttia vuodessa. Suomessakin ala kasvaa, mutta ei vieläkään samalla nopeudella. Edelleen tarvitaan rohkeutta, parempaa teknologian kaupallistamista ja palvelujen myyntiä sekä pitkäjänteistä ajattelua.

Puhdas teknologia ei ole näpertelyä, vaan huipputeknologiaa vettä puhdistavista kemikaaleista energiaa säästäviin älykkäisiin sähköverkkoihin. Myös raskas teollisuus on yhä vihreämpää, onhan energian tuhlaus myös rahan tuhlausta.

Kasvava kulutus syö helposti energia- ja materiaalitehokkuuden säästöt. Pelkkä teknologia ei riitä, vaan kulutuksen on oikeasti vähennyttävä.

Sitran Energiaohjelma (2008–2012) keskittyykin rakennetun ympäristön energian säästämiseen ja sen käytön tehostamiseen. Säästöä syntyy laajalla skaalalla uusista teknologioista ja yhdyskuntasuunnittelusta asujien tottumuksiin.

Ympäristöosaajien yhteistyö jatkuu

Ympäristö-ohjelman tiimi koostui seuraavista henkilöistä:

Ohjelmatiimi työskentelee Sitrassa vain ohjelman ajan. Lisätietoa ohjelmasta voi sen päätyttyä kysyä Sitran viestinnän päivystysnumerosta puh. 040 548 0794.

JULKAISUT