Satavuotiaiksi

Miltä yhteiskuntamme näyttävät, kun suuri osa ihmisistä on yli 65-vuotiaita ja satavuotiaaksi eläminen on jo normaalia? Satavuotiaiksi – Yhteiskunta ikääntymiskehityksen jälkeen on Japanissa toteutettava ennakointihanke, joka piirtää kuvaa tulevaisuuden yhteiskunnista, joissa myös Suomessakin jo alkanut ikääntymiskehitys on tapahtunut.

Ajankohtaista

Sukella syvemmälle.

archived

Ikääntymisen kanadalainen malli

archived

Demo­grafisen vallan­kumouksen äärellä

MISTÄ ON KYSE?

Japani on tulevaisuuden ikääntyneen yhteiskunnan laboratorio. Vaikka Japanin väestö vanhenee nopeasti, Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan japanilaiset elävät maailmassa pisimpään terveinä ja säilyttäen fyysisen, sosiaalisen ja kognitiivisen toimintakykynsä. Tänään 75-vuotias japanilainen on keskimäärin terve, eikä hänellä ole kroonisia sairauksia tai täyttä elämää estäviä vammoja. Eläkeläisillä on yleensä taloudellisesti kestävä elämäntilanne ja taustalla erilaiset eläke- ja sairasvakuutusjärjestelmät tukemassa terveyttä ja hyvinvointia. Valtaosa yli 70-vuotiaista japanilaisista haluaa edelleen tehdä työtä.

Pitkästä deflaatiosta ja rahoitusmarkkinakriisistä huolimatta Japani on mielenkiintoinen mallimaa siihen, miten sopeutua ja rakentaa toimiva tulevaisuus niin ikääntymisen kuin pitkän hitaan talouskasvun aikakautena.

Japani on maailman laboratorio, jossa kaikki tapahtuu 10 vuotta ennen kuin muu maailma herää.

Satavuotiaiksi -ennakointiprojektissa hahmotetaan, miten yhteiskunnan erilaiset systeemit tulevat muuttumaan entistä radikaalimmin ikääntyvissä yhteiskunnissa. Minkälainen on uusi syntymässä oleva pitkien elämänkaarien yhteiskunta? Miten jäsentää oma elämä, kun se sisältääkin useita uusia eri muutos- ja siirtymävaiheita perinteisten koulu-, työ- ja elämänvaiheiden lisäksi; miten ylläpitää tuottavuutta ja kehitystä, joka nojaa automaatioon, robotiikkaan ja tekoälyyn? Miten yhteiskunnat, hallitusten lainsäädäntötyö, koulutusjärjestelmät, työnantajat ja sosiaalipolitiikka muuttuvat pitkien elämänkaarien paineessa? Miten rakennetaan uusi sosiaalinen ja poliittinen tasapaino, yhteiskuntasopimus eri sukupolvien välille?

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kerro, kommentoi.

ihmiset
Teppo Turkki
Tiede-, teknologia- ja innovaationeuvos, Suomen Tokion suurlähetystö, Business Finland

Mistä on kyse?