Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Datatalouden edistäminen on myös hyvinvointivaltion edistämistä

Kyky datan jakamiseen sovituilla ehdoilla kumppaneiden kesken on yksi tulevaisuuden menestystekijöistä, kirjoittaa Sitran Reilun datatalouden teemajohtaja Kristo Lehtonen Puheenvuoro-kolumnissaan Turun Sanomissa.

Kirjoittaja

Johanna Kippo

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Datatalous tarjoaa ratkaisuja Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseen ja uudenlaiseen yhteistyöhön yritysten välillä. Suomi on kuitenkin vasta raapaissut pintaa digitalisaation ja datatalouden potentiaalin hyödyntämisessä, kirjoittaa Sitran Reilun datatalouden teemajohtaja Kristo Lehtonen kolumnissaan Turun Sanomissa.

“Olemme jääneet jälkeen työn tuottavuuden kehityksessä verrokkimaista, kuten Ruotsista, ja erityisesti tietointensiivisissä palveluissa”, Lehtonen kirjoittaa.

Juuri datatalouskehitys voisi kuitenkin mahdollistaa hyvinvoinnin ja tuottavuuden voimakkaan kasvun. Lehtosen mukaan datan käytössä pisimmällä olevat yritykset hyödyntävät omaa ja kumppaneiden dataa monipuolisesti. Ne parantavat datan avulla palveluidensa tai tuotteidensa nopeutta, laatua ja hintakilpailukykyä.

“Yrityksiltä puuttuu osaamista ja luottamusta datan jakamiseen. On ennakoitu, että kyky datan jakamiseen sovituilla ehdoilla kumppaneiden kesken on yksi tulevaisuuden menestystekijöistä”, kuvaa Lehtonen.

Sitra on tukenut datatalouskehitystä. Suomen datatalouskehitystä voidaan vauhdittaa kehittämällä yritysten liiketoimintaosaamista, sopimalla datan jakamisen pelisäännöistä ja edistämällä EU:n datastrategian toimeenpanoa.

”Panoksena on viime kädessä suomalaisen hyvinvointivaltion rahoituspohjan kestävyys”, arvioi Lehtonen.

Kolumnin löydät kokonaisuudessaan täältä.

Mistä on kyse?