Arvioitu lukuaika 2 min

Oma heimo, paras heimo!

Tulevaisuuskuunnelmat ovat Tulevaisuustaajuus-työpajan työkaluja, jotka auttavat tunnistamaan ja pohtimaan oletuksia tulevaisuudesta. Tässä kuunnelmassa kurkistetaan moderniin heimoutumiseen, jossa yllättävät asiat ovat syy karsastaa toisia ihmisiä.

Image: Veera Pienimaa / Miltton

Julkaistu

 

Tervetuloa kokemaan erilaisia oletuksia tulevaisuudesta.

Tulevaisuuskuunnelmissa sukelletaan kärjistettyyn versioon jostain vallalla olevasta tulevaisuusnäkemyksestä. Kyseessä ei ole ennuste, eikä toivottavan tulevaisuuden kuvaus, vaan kuunnelmien tavoitteena on auttaa tunnistamaan ja pohtimaan näkemyksen taustalla olevia oletuksia. Kuunnelmat kestävät muutaman minuutin.

Kuunnelman tekstitys

Oma heimo, paras heimo!

Äänimaailma: Yleisön naurua, juontaja ja nainen puhuvat

[kellon tikitystä]

[tunnusmusiikkia ja taputusta]

Juontaja: Tervetuloa takaisin tauolta. Tämä on retrokanava ja ohjelmassa Napakymppi, Suomen vanhin yhtäjaksoisesti pyörinyt deittiohjelma. Meillä on uusi kierros ja rivi upeita leidejä odottaa tässä herra X:ää. Neiti A, kerro lyhyesti itsestäsi.

Neiti A: Joo, elikkä. Mä olen Anne ja etsin vahvaa urosta, joka veisi multa jalat alta ja saisi aina nauramaan. Tykkään leipoa hapanjuurileipää ja katsella leffoja kainaloon käpertyneenä.

Juontaja: [nauraa] Hyvä, kysytään ensin tämä aika radikaali kysymys. Miten sä neiti A suhtaudut siihen, että herra X käytti nuorempana sokeria?

Neiti A: [buuausta] Niin, no mä ehdin tätä tässä jo miettiä niin. Oon kyllä valmis ymmärtämään sokerin käytön, koska kaikilla meillä on kuitenkin menneisyys.

Juontaja: Ahaa, voisiko tästä jotenkin ymmärtää, että neidillä itselläänkin on menneisyyttä?

Neiti A: [yleisö nauraa] Ei mitään siis noin radikaalia, mut kyl mä silloin tällöin oon syöny hedelmiä. Jopa banaania.

Juontaja: Joo. Tässä ohjelmassa ja kanavalla on tehty sellainen linjaratkaisu, että me emme mainosta sokerituotteita, tai yleensäkään puhu heistä, jotka syövät sokeria. On vain helpompaa sillä tavalla, että ei olla kosketuksissa. Mutta herra X on kuitenkin ilmaissut selvästi katuvansa sokerisyöntiä ja katkaissut kaikki välinsä siihen maailmaan. Ja ehkä tällainen rosoinen elämänkokemus voi myös lisätä kiinnostavuutta, vai mitä neiti ajattele?

Neiti A: Niin, no…ehkä. Joo. Kyl mä tykkään, et suhteessa on tietynlaista vaarallisuutta. [taputusta]

Juontaja: Hienoa, ja entäpä sitten neiti B?

[taputusta ja tunnusmusiikki alkaa]

Tuottaja: Veera Luoma-aho, Jaksomedia
Käsikirjoitukset: Noora Mattila, Jaksomedia
Äänituotanto: Juha Jaakkola, Jaksomedia
Ääninäyttelijät: Tuukka Vasama ja Mirre Heikkinen

Julkaistu

Mistä on kyse?

Kuunnelmat ammentavat erityisesti tulevaisuuden myyttejä käsittelevästä artikkelista. Apuna on käytetty myös tieteiselokuvien pohjalta tunnistettuja skenaarioita ja tulevaisuudentutkija Jim Datorin neljää tulevaisuuden arkkityyppiä: jatkuva kasvu, romahdus ja uusi nousu, säätely ja niukkuus ja radikaali muutos.

Osa kuunnelmista voi tuntua toivottavammilta kuin toiset, osa uskottavammilta kuin toiset. Tarkoitus ei kuitenkaan ole väitellä todennäköisyyksistä tai toivottavuudesta, vaan tunnistaa kuunnelmassa tehtyjä tulevaisuutta koskevia oletuksia ja peilata niitä omaan tulevaisuusajatteluun. Millaisia oletuksia minulla on tulevaisuuden suhteen?

Tulevaisuuskuunnelmat-työkalusta löydät ohjeet, miten kuunnelmia voi hyödyntää esimerkiksi osana työpajaa.

Takaisin Tulevaisuustaajuuteen?