Arvioitu lukuaika 2 min

Paluu onnellisten yhteisöön

Tulevaisuuskuunnelmat ovat Tulevaisuustaajuus-työpajan työkaluja, jotka auttavat tunnistamaan ja pohtimaan oletuksia tulevaisuudesta. Tämä kuunnelma kertoo yhteisöstä, joka on päättänyt elää toisin.

Image: Veera Pienimaa / Miltton

Julkaistu

 

Tervetuloa kokemaan erilaisia oletuksia tulevaisuudesta.

Tulevaisuuskuunnelmissa sukelletaan kärjistettyyn versioon jostain vallalla olevasta tulevaisuusnäkemyksestä. Kyseessä ei ole ennuste, eikä toivottavan tulevaisuuden kuvaus, vaan kuunnelmien tavoitteena on auttaa tunnistamaan ja pohtimaan näkemyksen taustalla olevia oletuksia. Kuunnelmat kestävät muutaman minuutin.

Kuunnelman tekstitys

Paluu onnellisten yhteisöön

Äänimaailma: Luonnon ja maatalon eläinten ääniä, mies puhuu

Kylänvanhin: Huomenta kaikille ja tervetuloa talkoisiin! Mä lupasin tosiaan kylänvanhimpana jakaa tehtävät ja ylläpitää muonahuoltoa pitkin päivää. Lahtiset on vielä aamulypsyllä, mutta aloitetaan silti, niin saadaan hommat tehtyä ennen kuin ankat ja hevoset täytyy ottaa sisälle.

Eli Hassan ja kumppanit, teille tulis kärryteiden kunnostus ja liikennemerkkien suoristaminen. Tieltä vois lannat ottaa talteen vaikka marjapensaiden alle.

Anssi, sulla on kylätalon siivous, siihen kuuluu myös radiostudio ja elokuvateatteri. Otat pari kaveria siihen mukaan. Elma, koulun siivous, sama juttu että apuvoimia. Ja niitä pohjoisen puoleisen seinän eristeitä pitäis vähän paikata. Tuu käymään sitten tässä niin katsotaan sitä yhdessä.

Terveyskeskuksen siivous onkin jo käynnissä, eli vedetään se tästä yli.

Tiina, sä oot perinteiseen tapaan teurastusvastuussa. Tänä vuonna viljasato on jäämässä 18 prosenttia normaalista, niin pitäis varmaan ottaa lammasta vähän lisää. Tehdään säilykettä siitä.

Jönssille perunannosto lasten kanssa. Tytti, kaupan inventaario. Armas, panimon siivous, eikä sitten maistella sieltä kuormasta tänään.

Sit jäljellä on vielä jätteet ja jätevesihuolto. Tähän ei oo vielä löytynyt ketään, onko vapaaehtoisia?

[hiljaisuus]

Mä toivoisin, ettei tää joka kerta olis tällasta. Mä haluaisin vielä kerran muistuttaa, miksi me lähdettiin tähän ja valittiin asua yhteisöllisesti ja tukea toisiamme. Me ei haluttu yli kävelevää järjestelmää. Me oltiin kyllästyneitä siihen, että ainoastaan rahalla saa hoitoa ja hoivaa ja koulutusta ja että raha vie meidät kauas toisistamme. Me ei haluttu alistua korruptoituneelle hallinnolle ja poliisivallalle…

Ai, mitä sanoit? Niin, tän vois kyllä laittaa Lahtisille. Eli Lahtisille jätehommat, niitähän on iso porukka.

No niin, eikun hommiin sitten vaan!

Tuottaja: Veera Luoma-aho, Jaksomedia
Käsikirjoitukset: Noora Mattila, Jaksomedia
Äänituotanto: Juha Jaakkola, Jaksomedia
Ääninäyttelijät: Tuukka Vasama ja Mirre Heikkinen

Julkaistu

Mistä on kyse?

Kuunnelmat ammentavat erityisesti tulevaisuuden myyttejä käsittelevästä artikkelista. Apuna on käytetty myös tieteiselokuvien pohjalta tunnistettuja skenaarioita ja tulevaisuudentutkija Jim Datorin neljää tulevaisuuden arkkityyppiä: jatkuva kasvu, romahdus ja uusi nousu, säätely ja niukkuus ja radikaali muutos.

Osa kuunnelmista voi tuntua toivottavammilta kuin toiset, osa uskottavammilta kuin toiset. Tarkoitus ei kuitenkaan ole väitellä todennäköisyyksistä tai toivottavuudesta, vaan tunnistaa kuunnelmassa tehtyjä tulevaisuutta koskevia oletuksia ja peilata niitä omaan tulevaisuusajatteluun. Millaisia oletuksia minulla on tulevaisuuden suhteen?

Tulevaisuuskuunnelmat-työkalusta löydät ohjeet, miten kuunnelmia voi hyödyntää esimerkiksi osana työpajaa.

Takaisin Tulevaisuustaajuuteen?