Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

”Suomalainen demokratia rapistuu ilman rohkeaa uudistamista”

Demokratian ongelmiin kannattaa puuttua ennen kuin ne kärjistyvät järjestelmätason kriisiksi, kirjoittavat Veera Heinonen ja Hannu-Pekka Ikäheimo Maanpuolustus-lehden artikkelissaan.

Kirjoittaja

Taru Keltanen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Miksi demokratiat ajautuvat tasaisin väliajoin kriiseihin? Veera Heinosen ja Hannu-Pekka Ikäheimon mukaan yksi syy tähän on se, että edustuksellisten demokratioiden päätöksenteon aikajänne on lyhyt: ”Katse on aina seuraavissa vaaleissa, mikä tekee pitkän aikavälin suunnittelusta vaikeaa ja estää näkemästä pinnan alla kytevien olevien ongelmien kärjistymistä.”

Myös yhä useampi suomalainen kokee, ettei edustuksellinen järjestelmä nykymuodossaan välitä heidän näkemyksiään ja huolenaiheitaan riittävällä tavalla päätöksentekoon ja sen valmisteluun. Sitä mukaa, kun maailma ja ihmiset muuttuvat radikaalisti, myös demokratian ja sen instituutioiden tulee uusiutua.

Hyvinvointialueet tarjoavat mahdollisuuden kokeilla uudenlaista osallistavaa demokratiaa, joka ei perustu vain äänestämiseen. Mutta onko meillä Suomessa rohkeutta uusiin kokeiluihin, kysyvät Heinonen ja Ikäheimo.

Lue koko artikkeli Maanpuolustuslehdestä (2.12.2021)

Mistä on kyse?