Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Voisiko data pelastaa hyvinvointivaltion? Eurooppa-foorumissa keskustellaan Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta

Turussa järjestettävä Eurooppa-foorumi kokoaa jo viidettä kertaa yhteen eri alojen asiantuntijoita, päättäjiä ja kansalaisiin lukuisiin eri keskusteluihin Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta. Sitran tilaisuudessa perjantaina 26.8. pohditaan, miten Suomesta voisi kasvaa reilun datatalouden veturi Euroopassa.

Kirjoittaja

Laura Seppälä

Päällikkö, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Eurooppaa koettelevat monet kriisit: koronapandemia, sota, maailmanpoliittisten jännitteiden kiristyminen, ilmastonmuutos, energiakriisi sekä datatalouden kasvun tuomat haasteet. Turussa 24-26.8 järjestettävä Eurooppa-foorumi vastaa ajankohtaiseen keskusteluntarpeeseen Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta. 
 
Sitran järjestämä keskustelutilaisuus pureutuu datatalouden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Reilu datatalous on Sitran tulkinnan mukaan yksi tärkeimmistä ilmiöstä, jotka muuttavat yhteiskuntaa tulevaisuudessa merkittävästi. Tarvitsemme dataa ja sen avulla tuotettuja palveluita kestävyyskriisiä ratkoessamme, Euroopan heikentyneessä turvallisuustilanteessa ja pandemian aiheuttamia ongelmia setviessämme.  
 
Data on raaka-aine, jossa piilevät huimat mahdollisuudet, jos vain pystyisimme hyödyntämään sitä kunnolla. Yritykset voisivat kehittää uutta liiketoimintaa ja ihmiset saisivat esimerkiksi parempia palveluja. Nyt dataa ei jaeta ja keskeiset palvelut sekä infrastruktuuri ovat keskittyneet harvojen käsiin. EU on ryhtynyt ratkomaan ongelmaa isolla sääntelypaketilla. Minkälainen tilaisuus sääntely on suomalaisyrityksille ja Euroopalle? Voisiko data pelastaa hyvinvointivaltion? Paneelissa ovat keskustelijoina mm. Sitran yliasiamies Jyrki Katainen sekä Reilun datatalouden teemajohtaja Kristo Lehtonen.  
 
Eurooppa-foorumissa käsitellään myös energiakriisiä. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaisuudessa torstaina 25.8. keskustellaan syksyn energiatilanteesta ja esitellään valtakunnallinen energiansäästökampanja, jossa myös Sitra on mukana.  

Lue Jyrki Kataisen blogi: Reilujen pelisääntöjen datataloudessa syntyy uusia menestystarinoita 

Mistä on kyse?