Arvioitu lukuaika 2 min

Yli nykyihmisyyden rajojen

Tulevaisuuskuunnelmat ovat Tulevaisuustaajuus-työpajan työkaluja, jotka auttavat tunnistamaan ja pohtimaan oletuksia tulevaisuudesta. Tässä kuunnelmassa kurkistetaan tehostettuun ihmisyyteen.

Image: Veera Pienimaa / Miltton

Julkaistu

 

Tervetuloa kokemaan erilaisia oletuksia tulevaisuudesta.

Tulevaisuuskuunnelmissa sukelletaan kärjistettyyn versioon jostain vallalla olevasta tulevaisuusnäkemyksestä. Kyseessä ei ole ennuste, eikä toivottavan tulevaisuuden kuvaus, vaan kuunnelmien tavoitteena on auttaa tunnistamaan ja pohtimaan näkemyksen taustalla olevia oletuksia. Kuunnelmat kestävät muutaman minuutin.

Kuunnelman tekstitys

Yli nykyihmisyyden rajojen

Äänimaailma: Toimistotila, nainen ja mies keskustelevat

[sekalaisia ääniä]

[tietokonenaputuksen ääniä]

Haastattelija: Joo, no nii elikkä. [puhujan kurkun ääniä] Me ollaan käyty tässä läpi tätä luovan suunnittelijan työnkuvaa ja mitä odotuksia meillä on. Seuraavaksi mä haluisin kysyä vähän sun tehostuksista. Mä nään tästä CV:sta, että mitä sä oot opiskellu ja muuta, mutta minkäslaisia tehostusohjelmia sä oot asennuttanut?

Haastateltava: Noh, viimeisen vuoden aikana mä oon lisännyt mun muistikapasiteettia terratavun verran, sit joustavaa ajattelua tasolle seittemän ja buustannut avaruudellisen hahmotuskyvyn maksimiin. Tässä on täys latausraportti koko mun aikuisiältä, vaikka mä luonnollisesti myös muistan kaikki nää yksityiskohtaisesti, jos haluat, että kerron.

Haastattelija: Eheei, [naurahtaa]  tää raportti on tosi hyvä. Mulla on reaaliaikainen näkömuisti-implantti, niin skaannaan tän tästä näin. [kuuluu piippaava ääni]  Jep, joo. Mulle tuli näistä mieleen, että sulle vois olla hyötyä jostain meidän eduistakin. Meillä on täällä in house saatavilla tiedon prosessoinnin Datamax-1-lisäosa ja sit esim. tosi hyvä työtehon tarkkailuohjelma, jos haluat asentaa sen.

Haastateltava: Joo, toi työtehojuttu vois olla tosi hyvä, niin voisin pitää kirjaa, että miten nää tehostukset pelaa yhteen.

Haastattelija: Siitä tuleekin mieleen, että missä näät ittes viiden vuoden päästä?

Haastateltava: Noo, tää luova suunnittelu on tietysti sellainen, mihin on tähdännyt mun opinnot ja myös nää koneelliset panostukset. Jos mä tänne pääsen, niin uskon, että viidessä vuodessa voin päästä tosi pitkälle. Näiden tehostusten kautta voisin hoitaa päivässä ehkä seitsemän-kahdeksan projektia [naurahtaa] alusta loppuun.

Haastattelija: Vau! [naurahtaa] Jes. Tuota, pikku kevennys tähän väliin. Miten nopeasti sä teet Rubikin kuution?

Haastateltava: Rubikin kuutiota [naurahtaa]  en ookkaan hetkeen kokeillut, mut mut shakissa oon lyönyt ennätyksiä… [taustaäänet peittävät puheen]

Tuottaja: Veera Luoma-aho, Jaksomedia
Käsikirjoitukset: Noora Mattila, Jaksomedia
Äänituotanto: Juha Jaakkola, Jaksomedia
Ääninäyttelijät: Tuukka Vasama ja Mirre Heikkinen

Julkaistu

Mistä on kyse?

Kuunnelmat ammentavat erityisesti tulevaisuuden myyttejä käsittelevästä artikkelista. Apuna on käytetty myös tieteiselokuvien pohjalta tunnistettuja skenaarioita ja tulevaisuudentutkija Jim Datorin neljää tulevaisuuden arkkityyppiä: jatkuva kasvu, romahdus ja uusi nousu, säätely ja niukkuus ja radikaali muutos.

Osa kuunnelmista voi tuntua toivottavammilta kuin toiset, osa uskottavammilta kuin toiset. Tarkoitus ei kuitenkaan ole väitellä todennäköisyyksistä tai toivottavuudesta, vaan tunnistaa kuunnelmassa tehtyjä tulevaisuutta koskevia oletuksia ja peilata niitä omaan tulevaisuusajatteluun. Millaisia oletuksia minulla on tulevaisuuden suhteen?

Tulevaisuuskuunnelmat-työkalusta löydät ohjeet, miten kuunnelmia voi hyödyntää esimerkiksi osana työpajaa.

Takaisin Tulevaisuustaajuuteen?