archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ekotehokkuus kiinnostaa mutta ei ohjaa asunnonostajaa

Kirjoittaja

Karoliina Auvinen

Johtava asiantuntija, ekotehokkuus, Avainaluekehitys

Julkaistu

Kiinnostaako asunnonostajaa ekotehokkuus? – Kyllä ja ei.

Voi kiinnostaa, mutta ei ohjaa. Ympäristöarvot ohjaavat maksimissaan marginaalista joukkoa viherpiipertäjiä, joissa on lopulta aika vähän niitä, jotka ovat valmiita valitsemaan asunnon nimenomaan ekotehokkuuden perusteella tai maksamaan siitä enemmän. Kuluttajakyselyt kerta toisensa perään osoittavat raa’asti, että eko on vain lisäbonus, joka tulee muiden tärkeämpien valintakriteerien (sijainti, raha, elämänlaatu, status) kaupan päälliseksi.

Ympäristökatastrofi ja yksilö eivät kohtaa

Useat tutkimuslaitokset ja ympäristöjärjestöt ovat varoitelleet jo 40 vuotta lähestyvästä, talouden järjestelmiin iskevästä ympäristökatastrofista, johon ajavat ilmastonmuutos sekä yhtäaikainen väestön- ja talouskasvun ruokkima luonnonvarojen ylikulutus. Itse olen pelastanut maailmaa yli 20 vuotta. Olen nähnyt alaa ympäristökasvatuksen, kuntien ja yritysten ympäristöohjelmatyön, kansallisen ja kansainvälisen energia- ja ilmastopolitiikan sekä ympäristöliiketoiminnan kehittämisen parista. Tuhansien kohtaamisten jälkeen olen päätynyt samaan useiden psykologisten tutkimusten kanssa: ihmiset eivät saa näin etäisiin ja kaukaisiin ongelmiin sellaista kosketuspintaa, että se ohjaisi heitä muuttamaan käyttäytymistään.

Aika loppuu kesken

Arvioni on, ettei vaarallisen ilmastonmuutoksen torjuminen ole enää mahdollista tarvittavan nopeasti nykyisessä demokraattisessa markkinatalousjärjestelmässä. Luulen, että öljynhinnan nousu tulee lopulta yllättämään yhteiskunnan ja ympäristöongelmat ehtivät karkaamaan käsistä, ennen kuin tarvittavista toimenpiteistä ollaan päästy sopuun.

Ihmisille on luonnollista edistää omaa ja lähiyhteisönsä hyvinvointia. Vasta kun oma hyvinvointi on jotenkin konkreettisesti uhattuna, on inhimillistä ryhtyä toimenpiteisiin. Niin pitkälle mentäessä vahvat voittavat ja heikot häviävät, se on luonnon laki.

Raha ratkaisee asumisen jatkossakin

Tulevaisuudessa asunnonostajia ohjannee yhä nykyistäkin enemmän taloudelliset huolet, asumiskustannukset ja asunnon sijainti. Miten sieltä käsin saa palvelut? Miten sieltä pääsee käymään töissä (jos on onnistunut säilyttämään työpaikan) ilman, että kaikki rahat kuluu bensaan? Energiatehokkaiden asuntojen rakentamisen ja energiaremonttien rahoitus voi myös entisestään vaikeutua.

Kallis perintömme

Hallittu muutos edellyttäisi, että poliitikkojen ja julkisen sektorin tulisi kohdistaa vahvat toimet talouden irtikytkemiseksi fossiilisista polttoaineista nyt. Lisäksi pitäisi muuttaa nykyinen asuntokanta erittäin energiatehokkaaksi maksimissaan 15 vuoden sisällä. Nykyiset velka-, talous-, ikääntymis- ym. akuutit kriisit ajavat kuitenkin aina ennakoivaa varautumista merkitsevien toimien ohi. Jos kuitenkin kiinnostaa, millaisen maailman olemme lapsillemme jättämässä, niin suosittelen lukemiseksi James Hansenin kirjaa Storms of my Grandchildren.