archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Työurat pitenevät tahdolla ja taidolla

Kirjoittaja

Julkaistu

Työnantajien työnantokyvyt ja työntekijöiden työkyvyt ovat avainasemassa, kun työurat pitenevät. Vetovoimainen ja mielekäs työ, laadukas työympäristö ja toimiva työyhteisö sekä mahdollisuudet sovittaa toisiinsa työtä ja muuta elämää lisäävät halua tehdä työtä ja jatkaa työssä hieman varttuneemmaksi.

Työhyvinvointi tarkoittaa, että työ on mielekästä ja sujuvaa turvallisessa, terveyttä edistävässä sekä työuraa tukevassa työympäristössä ja työyhteisössä. Työhyvinvointi on luotava ja sitä on ylläpidettävä ihan itse. Sitä ei saa ostopalveluna eikä voi teettää alihankkijalla.

Me olemme yhteiskuntana luvanneet itsellemme ja toisillemme tietyn hyvinvoinnin. Se kustannetaan työtä tekemällä.

Pidentynyt elinikä on yksi hyvinvointipolitiikan tulos. Eliniän pidennys ei voi kuitenkaan toteutua pelkkänä vapaa-ajan pidentymisenä, vaan myös elinikäinen työssäoloaika pitenee.

Työurien pidentyminen on kolmen tahdosta ja tekemisestä riippuvan asian takana. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus, kyky ja halu tehdä työtä. Tahdonvoimaa tarvitaan, jotta mahdollisuudet muuttuvat todellisuudeksi.

Mahdollisuuksia luo esimerkiksi työnantajien työnantotaito, joka osaltaan luo perustaa työnantokyvylle. Meillä on se työvoima, mikä meillä on. Maailmanlaajuisesti ajatellen se on sekä koulutettua ja ammattitaitoista että osaksi hyvinkin kokenutta. Sen varaan meidän vaurautemme perustuu nyt ja vastakin.

Työ- ja toimintakyky luo perustan työnteolle. Työurat pidentyvät, kun työnantajien työnantokyvyt ja työntekijöiden työkyvyt kohtaavat  ikääntyneitä ja osatyökykyisiä unohtamatta. Terveellinen ja turvallinen työympäristö on myös yrityksen taloudellisen kukoistuksen perusta.

Vetovoimainen ja mielekäs työ, laadukas työympäristö ja toimiva työyhteisö sekä mahdollisuudet sovittaa toisiinsa työtä ja muuta elämää lisäävät halua tehdä työtä ja jatkaa työssä hieman varttuneemmaksi. Hyviä, palkittujakin käytäntöjä on tarjolla jokaisen työpaikan tarpeisiin.

Toteutunut mahdollisuus, kyky ja halu tehdä työtä: siihen nojaa työhyvinvointi.

Suomen työelämäpalkinto jaetaan viimeisen kerran vuonna 2017 suomalaiselle työpaikalle ja avoimen haun teemana on tahdonvoima. Haemme esimerkkejä siitä, miten omalla toiminnallaan voi onnistuneesti mukautua muuttuvaan maailmaan. Hakuaika 2.1.–15.2.2017. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

#työelämäpalkinto #tahdonvoima