Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 4 min

Uskallammeko voittaa koronan?

Maksupäätteet ovat jo olemassa oleva ja tietoturvallinen tapa todentaa yksittäisen ihmisen riski levittää koronavirusta. Järjestelmä voisi vauhdittaa merkittävästi yhteiskuntien avaamista yhdessä laajamittaisten rokotusten kanssa.

Kirjoittaja

Julkaistu

Korona on vuodessa iskenyt koko maailman polvilleen ennennäkemättömällä tavalla. Ihmiskunta on hämmästyttävällä tavalla pystynyt reagoimaan tilanteeseen tekemällä kovia päätöksiä rajoittamalla eri tavoin yhteiskunnan ja yritysten toimintaa ja kansalaisten liikkumista. Samalla vakavaan taudinaiheuttajaan on kehitetty rokotteita ennätysvauhtia.

Nyt, vuosi pandemian alkamisen jälkeen, olemme monella tapaa jumiutuneet asemasotaan ja viivytystaisteluun, jonka tavoitteena on sinnitellä niin pitkään, että laajamittaiset rokotukset tuovat helpotusta tilanteeseen. Juuri nyt näyttää siltä, että maali liikkuu. Tuorein esimerkki tästä on Saksan kipuilu yhteiskunnan sulkutoimien jatkamisen ja yhteiskunnan avaamisen välillä tällä viikolla.

Viivytystaistelu on raskasta niin ihmisten mielenterveydelle kuin taloudelle, ja pitkittyessään se tekee koronan jälkeisestä jälleenrakennuksesta vaikeampaa. Käynnistymässä olevat laajamittaiset rokotukset avaavat kuitenkin jo nyt uusia mahdollisuuksia koronan vastaisissa toimissa, jos niihin vain uskalletaan tarttua.

Maksupäätteiden hyödyntäminen vauhdittaisi yhteiskuntien avautumista globaalisti

Rokotuskattavuuden lisääntyessä liikkuminen mahdollistuu ja yhteiskunnat alkavat avautua. Silloin tarvitaan tietoa: oletko rokotettu, kannatko virusta, oletko immuuni virukselle koska olet sairastanut koronan? Tietoa tarvitaan valtioiden rajoilla, matkustamisessa, yleisötapahtumissa ja monissa palveluissa koronan leviämisen estämiseksi. Jo nyt esimerkiksi lentoyhtiöt vaativat rokote- ja testaustodistuksia.

Maakohteisesti on myös ryhdytty kehittämään erilaisia rokotepasseja. Ongelma on näiden yhteensopivuus globaalisti eli standardointi. Yhden maan ratkaisun skaalaaminen ei ole mahdollinen mutta pandemian luonteen vuoksi ratkaisujen tulisi olla globaaleja

Ehdotamme tutkittavaksi ennakkoluulotonta ratkaisua: maksu- ja luottokorttijärjestelmän käyttämistä henkilön koronastatuksen välittämisessä globaalisti. Järjestelmä toimii seuraavasti: asiakas esittää pankki- tai luottokorttinsa palveluntarjoajan maksupäätteelle samalla tavalla kuin maksaessaan pikkuostoksen. Maksupääte kertoo, onko koronastatus kunnossa vai ei. Pääte ei kerro mitään tarkempia potilastietoja. Järjestelmä toimii ainoastaan kansalaisen lukuun ja toimeksiannosta hänen käyttäessään itse omaa määräysvaltaansa saada omat rokotustietonsa.

”Korttijärjestelmä käy millisekunneissa katsomassa henkilön statuksen samalla tavalla kuin maksutapahtumassa se käy tutkimassa onko tilillä katetta.”

Erilaisia rokotepasseja kehitellään parhaillaan ympäri maailmaa. Ne lähtevät kuitenkin takamatkalta jo olemassa olevaan maksupäätejärjestelmään nähden. Myöntäessään henkilölle maksu- tai luottokortin pankki on tunnistanut henkilön vahvasti ja siten korttia voidaan käyttää tunnisteena. Korttijärjestelmä käy millisekunneissa katsomassa henkilön statuksen samalla tavalla kuin maksutapahtumassa se käy tutkimassa onko tilillä katetta.

Järjestelmä olisi näin ollen yhtä tietoturvallinen kuin maksujärjestelmä ja tekisi erilaisten ”koronatodistusten” väärentämisestä vaikeaa. Luottamusta järjestelmään ei tarvitsisi rakentaa alusta, sillä finanssijärjestelmä on jo ennestään tiukan valvonnan alla niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Onko meillä tahtoa ja kykyä uudenlaiseen yhteistyöhön?

Korttijärjestelmä toimii globaalisti ja koko infra sekä kortit ovat valmiina. Olemme selvittäneet, että teknisesti tällainen tiedonsiirto on mahdollinen. Jokaisen järjestelmään osallistuvan maan tulee tuottaa maakohtaisesti koronastatustieto ja liittyä kokonaisuuteen kuten pankit ovat liittyneet maksujen osalta. Mallissa ei luoda mitään uutta kallista erillistä rokotustiedon globaalia välitysjärjestelmää. Tämä on edullinen ja nopea ratkaisu. Suomen kohdalla ihmisen koronatiedot tulisi saada OmaKanta-järjestelmästä.

Edellä esitetty ratkaisumalli ylittää perinteiset toimialasiilot ja vaatii siten sekä tahtoa että kykyä uudenlaiseen yhteistyöhön. Mielestämme yhteiskuntien nopea sulkeminen ja rokotteen kehittäminen osoittivat päätöksentekokykyä pakon edessä.

Jos nykyiseen ja edessä olevaan koronatilanteeseen hakee vertausta joukkueurheilun puolelta, tulevaa ottelua voi lähestyä ainakin kahdella tapaa: Joukkue voi joko lähteä välttämään tappiota tai hakea aktiivisesti voittoa.

Maailmanlaajuisessa taistelussa koronavirusta vastaan on alkushokin jälkeen tähän asti pitkälti pyritty pienentämään tappion todennäköisyyttä. Ihmisten ja yritysten tulevaisuususkon vuoksi nyt olisi tärkeää tuoda tappion välttämisen rinnalle myös voittoon tähtääviä elementtejä.

Nyt edessä oleva yhteiskuntien avaaminen edellyttää yli toimialojen katsomista, joukkuepeliä ja kaikkien keinojen käyttöönottoa. Olemme Sitrassa selvittämässä asiaa ja kutsumme kaikki halukkaat mukaan yhteistyöhön.

Mistä on kyse?