Työkalu
Arvioitu lukuaika 2 min

Tulevaisuuksien muistelu

Muistatko vielä, millaista oli tulevaisuudessa? Tämän harjoituksen avulla voit tuoda tulevaisuusajattelun ihmisen tasolle.

Julkaistu

Meillä kaikilla on muistoja menneestä, mutta voimmeko luoda niitä myös tulevaisuudesta? Tulevaisuuden muistelussa ammennetaan olemassa olevista muistoista ja sijoitetaan ne tulevaisuuteen, jossa jokin asia on muuttunut. Tavoitteena on tehdä tulevaisuudesta arkipäiväistä ja ihmisläheistä.

Tulevaisuutta muistelemalla saamme torjuttua tulevaisuuden kauhukuvien luomaa ahdistusta. Kauhukuvillekin on paikkansa. Ne kertovat, että juuri nyt on tarve tehdä merkittäviä muutoksia elintavoissamme ja yhteiskunnassamme. Ne eivät kuitenkaan tarjoa suuntaa: ne kertovat vain, minne ei kannata mennä.

Tulevaisuutta kuvataan usein suurien muutosten ja laajojen kehityskulkujen kautta ja ihminen ja ihmisen arki unohdetaan. Näkymä tulevaisuudesta jää etäiseksi. Siksi on tarpeen kuvitella, millaista erilaisissa tulevaisuuksissa olisi elää.

Tulevaisuuden muistelu auttaa meitä suhtautumaan kriittisesti niin omiin kuin muiden väitteisiin tulevaisuudesta. Mitä paremmin osaamme kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, sitä paremmin osaamme arvioida, millainen tulevaisuus olisi toivottava.

Tulevaisuuden muistelu auttaa meitä valitsemaan sen tulevaisuuden, jonka haluamme, ja toimimaan sen toteutumisen eteen. Tulevaisuutta voi kuka tahansa muistella, katso ohjeet alta ja lue lisää tästä Jane McGonigalin artikkelista.

Tee näin

Aloita miettimällä, mikä asia voisi olla toisin tulevaisuudessa. Mitä jos ei olisi jätettä? Mitä jos kaikilla olisi henkilökohtainen tekoälyavustaja?

Valitse kolme tuttua asiaa: joku tuntemasi henkilö, jokin tuttu paikka ja jokin arkinen askare, esimerkiksi syöminen, liikkuminen tai vaikkapa jokin harrastuksistasi.

Yhdistä nämä kaikki yhdeksi muistoksi, eli kuvittele, että olet valitsemasi henkilön kanssa valitsemassasi paikassa tekemässä valitsemaasi asiaa, mutta tulevaisuudessa, jossa valitsemasi asia on muuttunut.

Pyri kuvittelemaan tämä tulevaisuuteen sijoittuva kohtaus yhtä yksityiskohtaisesti ja elävästi kuin se olisi muisto menneestä. Mieti, miltä paikassa näyttää, millaisia ääniä siellä kuuluu, miltä siellä tuntuu olla.

Jos haluat, voit kirjoittaa tulevaisuuden muistosi ylös ja jakaa sen toisen kanssa – yhdessä voitte päätyä kiinnostaviin pohdintoihin tulevaisuuksista.

Mistä on kyse?