Työkalu
Arvioitu lukuaika 3 min

Tutustu muiden kokoamiin materiaaleihin

Kaipaatko lisätietoa menetelmistä tai tulevaisuusajattelun periaatteista? Haluatko oppia lisää tulevaisuudentutkimuksesta tai löytää muita tulevaisuusintoilijoita? Tutustu tämän sivun materiaaleihin!

Julkaistu

Tulevaisuusajattelusta ja ennakoinnista on tarjolla runsaasti oppaita ja materiaaleja eri tarpeisiin. Tälle sivulle on listattu niistä muutamia. Puuttuuko jokin oleellinen? Vinkkaa siitä Mikko Dufvalle.

Suomenkielisiä ennakointimateriaaleja

 • TOPI – Tulevaisuudentutkimuksen oppimateriaali: Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kokoama materiaali, jossa käydään läpi niin menetelmiä kuin teoriaa. Sisältää myös tulevaisuudentutkimuksen sanaston.
 • Tulevaisuuspäivä: Tulevaisuuspäivää vietetään joka vuosi maaliskuussa. Tavoitteena on tehdä tulevaisuusajattelua tutummaksi ja keskustella erilaisista tulevaisuuksista. Tulevaisuuspäivän sivuilla on tukimateriaalia tulevaisuuspohdintoihin ja tulevaisuusaiheisten tapahtumien järjestämiseen niin kouluille, kunnille, yrityksille kuin muillekin.
 • Tulevaisuusohjaus: Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehittämä tulevaisuusohjaus auttaa tunnistamaan erilaisia tulevaisuuksia, niihin liittyviä mahdollisuuksia ja kehittää ymmärrystä valintoihin vaikuttavista tekijöistä. Sivuilta löytyy työkaluja ja tehtäviä eri elämän taitekohtiin liittyvien valintojen pohtimiseen. Soveltuu esimerkiksi opinto-ohjaukseen ja nuorisotyöhön.
 • Taiteillen tulevaisuuksiin – tulevaisuuskasvatuksen menetelmiä alakoululaisille: Tässä oppaassa on runsaasti työkaluja opettajille ja kasvattajille tulevaisuuspohdintoihin alakouluikäisten lasten kanssa.
 • Signaaleista tulevaisuustarinoihin – ennakoinnin lyhyt käsikirja: Sosiaalisen investoinnin kontekstiin tehty opas tulevaisuuteen valmistautumiseen ja avautuviin mahdollisuuksiin tarttumiseen. Kuvaa tiiviisti yhden ennakointiprosessin toimintaympäristön hahmottamisesta toimeen tarttumiseen.
 • Ennakointi- ja strategiatyön menetelmät ja työkalut: Facebook-ryhmä, johon on koottu roppakaupalla erilaisia tulevaisuustyön menetelmiä.
 • Opas asiakaskäyttäytymisen ennakointiin: Swanlake Strategyn ilmainen opas tulevaisuuden asiakkaiden ja heidän käyttäytymisensä hahmottamiseen.

Englanninkielisiä ennakointimateriaaleja

Ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen kursseja

Keskeisiä toimijoita Suomessa

 • Kansallinen ennakointiverkosto: Valtioneuvoston kanslian koordinoima, Suomen ennakointitoimijat yhdistävä avoin verkosto kaikille tulevaisuudesta kiinnostuneille.
 • Tulevaisuusvaliokunta: Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ja julkaisee aiheeseen liittyviä raportteja.
 • Tulevaisuuden tutkimuksen seura: Tulevaisuudentutkimusta ja sen soveltamista edistävä yhdistys, julkaisee mm. tulevaisuudentutkimuksen tieteellistä journaalia Futuraa.
 • Tulevaisuuden tutkimuskeskus: Turun yliopistossa toimiva Pohjoismaiden suurin tulevaisuudentutkimukseen ja ennakointiin erikoistunut akateeminen tutkimuslaitos. Tutkimushankkeiden lisäksi opettaa tulevaisuudentutkimusta ja koordinoi tulevaisuudentutkimuksen verkostoakatemiaa.
 • Futures Finland: Alusta ja verkosto tulevaisuusajattelun ammattilaisille ja siitä kiinnostuneille.
 • Tulevaisuuskoulu: Lasten ja nuorten säätiössä toimiva Tulevaisuuskoulu tarjoaa tulevaisuuskasvatusta lapsille, nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville.

Mistä on kyse?