ihmiset

Kimmo Rousku

Johtava erityisasiantuntija, Digi-ja väestötietovirasto

Kimmo Rousku on laaja-alaisen digitalisaation avulla tapahtuvan toiminnan muuttamisen, ICT- sekä turvallisuuden eri osa-alueiden asiantuntija, tietokirjailija ja (bio)hakkeri. Kimmolla on yli 30 vuoden ura niin ICT-palvelutuotannon kuin digi- ja kyberturvallisuuden asiantuntija- ja johtamistehtävissä, joista viimeiset vajaat 30 vuotta hän on toiminut valtionhallinnossa.

Parhaillaan hän toimii Digi- ja väestötietovirastossa Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän pääsihteerinä (VAHTI). Tietoturva ry valitsi Kimmon Vuoden Tietoturvapäälliköksi vuonna 2014 ja hän on toiminut yhdistyksen hallituksessa jäsenenä vuodesta 2020 saakka. Hän sai Finnish Security Awards Turvallisuusyhteistyön edistäjä -palkinnon vuonna 2020. Kimmo on ollut TiVi-lehden vuoden 100 ICT-vaikuttajaa listalla vuodesta 2011 saakka. Näiden ohella kansainvälinen Apolitical-media nosti hänet vuonna 2019 maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon vertailtaessa digitaalisen hallinnon vaikutusvaltaisimpia henkilöitä.

Kimmo on toiminut sivutoimisena luennoitsijana, kouluttajana ja tietokirjailijana vuodesta 1985 saakka ja hän omaa erittäin laaja-alaisen näkemyksen ja kokemuksen teknologian tarjoamista mahdollisuuksista ja keinoista niiden hyödyntämiseen sekä tätä toimintaa uhkaavista tieto- ja kyberturvallisuuden riskeistä ja niihin liittyvistä suojautumiskeinoista. Viimeisen viiden vuoden ajan Kimmo on mitannut omaa hyvin/pahoinvointiaan lukuisilla eri hyvinvointilaitteilla sekä pystyy kertomaan, kuinka hän näiden avulla on pystynyt merkittävästi parantamaan omaa hyvinvointiaan ja suorituskykyään (bio)hakkerina.