ihmiset

Maija Jäske

Neuvonantaja, Uudet vaikuttamisen tavat

Kuka?

Maija Jäske työskentelee osa-aikaisena neuvonantajana Uudet vaikuttamisen tavat -projektissa, joka kuuluu Demokratia ja osallisuus -teeman alle. Projektissa Maija keskittyy erityisesti puntaroivan demokratian mallien kehittämiseen, demokratiatutkimuksen popularisointiin ja hyvinvointialueiden sparraamiseen.

Mitä?

Maija on taustaltaan demokratiatutkija, ja työskentelee puolet työviikostaan Åbo Akademin demokratiatutkimuksen huippuyksikössä tutkijatohtorina. Demokraattiset innovaatiot, eli kansalaisten uudet tavat osallistua suoraan päätöksentekoon, ovat Maijan leipälaji, ja hän tutki väitöskirjassaan demokratiainnovaatioita Suomessa kuntatasolla.

Jos työskentelet itsekin puntaroivien kansalaispaneelien, kansalaisaloitteiden tai digitaalisten osallistumissovellusten parissa, nykäise Maijaa hihasta. Teoreettisemmalla tasolla Maija on perehtynyt kansalaisosallistumisen muotojen luokitteluihin ja vertailuun, osallistumisen eri rooleihin demokraattisessa päätöksenteossa sekä demokratiainnovaatioiden vaikutusten mittaamiseen.

Aiempaa työkokemusta Maijalla on yliopistojen lisäksi oikeusministeriöstä ja International IDEA:sta, ja tutkimustehtävät ovat kuljettaneet häntä Yhdysvaltain itärannikolta Australian pääkaupunkiin.

Häh?

Musiikki ja retkeily perheen kanssa ovat Maijan suosikkipuuhaa. Kesäisin hänet löytää remontoimasta erämökkiä järven rannalla ja talvella hiihtoladulta.  

Maija uskoo, että tulevaisuudessa yhä useammat ihmiset palaavat takaisin luontoon, ja yhteiskuntien rakenteet osaavat hyödyntää paremmin tavallisten kansalaisten osaamista.