ihmiset

Perttuli Arhola

Asiantuntija, IT ja digitaaliset palvelut

Kuka?

Perza on Sitran tieto- ja asiakirjahallinnon asiantuntija, jolla on jo parinkymmenen vuoden työhistoria ICT-sektorilta. Hänen ja tiimitoveriensa pöydälle päätyvät tekniset ongelmatapaukset ja kollegojen avunpyynnöt.

Perzan kädenjälkeä voi ihailla myös Sitran mediajulkaisuissa ja suoratoistotapahtumissa.

Mitä?

Perza ymmärtää kaikenkarvaisia IT-laitteita, käyttöjärjestelmiä, sovelluksia ja tuotantojärjestelmiä. Lähinnä sydäntä hänelle on mediatuotanto: videoeditointi ja kuvankäsittely sekä videoneuvottelu-, äänentoisto- ja -taltiointijärjestelmät.

Aloitti IT-uransa pc-korjaamolta, kerännyt matkan varrella muun muassa Compaqin, HDI:n ja Microsoftin sertifikaatteja. Pohjana 1998 suoritettu keskiasteen ylempi erikoistutkinto. Sitrassa vuodesta 2003, sitä ennen Digitalilla, Compaqilla ja HP:llä järjestelmäasiantuntijana ja -konsulttina.

Häh?

Perza on vanhan liiton konemuusikko, joka myös kärsii bändihistoriasta ja on toiminut matkan varrella myös studioäänittäjänä ja tuottajana. Harrastuspalettiin ekologisia nyansseja tuo Applen SER-romujen muokkaaminen takaisin käyttökelpoisiksi laitteiksi.

Kamera pysyy käsissä myös vapaa-ajalla, nykyään enemmän videopuolella, aiemmin muotokuvauksen, luonto- ja maisemakuvien parissa.

”Ihminen ei tule koskaan valmiiksi, vaan aina oppii jotain uutta. Ihan joka päivä.”

Perza ennustaa, että valo- ja videokuvaus, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus yhdessä hakupalvelu- ja keinoälyteknologioiden kanssa muuttuvat isoksi online-kokonaisuudeksi vielä hänen aktiiviuransa aikana. Lopputuloksena syntyvä ”supermedia” syrjäyttää kirjoitetun tiedon valta-aseman. Erilaiset tunnistusteknologiat mahdollistavat tulevaisuudessa nopeiden laajojen hakujen tekemisen ilman ainuttakaan hakusanaa. Viimeistään tässä vaiheessa myös kielimuurit jäävät historiaan.