julkaisut

Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina 2019

Kirjoittajat

Mikko Dufva

Julkaistu

Sitra on julkaissut listauksen megatrendeistä jo useamman kerran viime vuosien aikana. Iloksemme kiinnostus megatrendejä kohtaan on ollut suurta ja jatkuvasti kasvavaa. Yhteensä Sitran julkaisemat megatrendit ja visio Hyvinvoinnin seuraavasta erästä ovat keränneet jo yli puoli miljoonaa katselukertaa verkkosivuillamme. Tulevaisuus kiinnostaa laajalti!

Tulevaisuuteen liittyy aina epävarmuutta. Megatrendeihin keskittyvässä tulevaisuuskuvassa riskinä on, että kehityssuunnista muodostuu liiankin suuri yksimielisyys. Suomen kansallista ennakointia onkin kritisoitu siitä, että se ei ota riittävästi huomioon epäjatkuvuuksia, shokkeja ja heikkoja signaaleja.

Sitran heikot signaalit nostavat esiin yllättäviä, ei-ilmeisiä mutta mahdollisia tulevaisuuden kehityskulkuja. Tavoitteena on tuoda esille tulevaisuusoletuksia, haastaa käsityksiä tulevaisuuksista ja laajentaa mahdollisten tulevaisuuksien valikoimaa – sekä tarjota työkaluja heikkojen signaalien hyödyntämiseen. Heikot signaalit täydentävät Sitran megatrendejä ja visiotyötä.

Tähän selvitykseen valitut signaalit ja niiden tulkinta ovat kokoelma erilaisia kiinnostavia mahdollisesti nousevia ilmiöitä. Ne eivät ole kattava kuvaus, vaan pikemminkin poiminta, jota kannustamme kaikkia täydentämään. Signaalit eivät myöskään ole ennusteita tulevasta tai kannanottoja toivottavasta tulevaisuudesta, vaan herätteitä ajattelemaan tulevaisuudesta uusilla tavoilla.

Tätä selvitystä lukiessa on hyvä pitää mielessä, että heikko signaali on aina tulkitsijastaan riippuvainen. Jokin yllättävä signaali yhdelle saattaa olla vanha juttu toiselle. Signaalityössämme fokus on ollut erityisesti Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan kehittämisen kannalta kiinnostavissa ja merkittävissä signaaleissa. Tästä selvityksestä ei siksi löydy vastauksia esimerkiksi siihen, mikä on seuraava muotitrendi. Sen sijaan lukijalle toivottavasti muodostuu kattavampi kuva mahdollisista nousevista ilmiöistä ja muutoksista, jotka ovat Suomen kannalta merkittäviä.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina

Tekijät

Mikko Dufva

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2019

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

44 s.

ISBN (nid.)

978-952-347-088-0

ISBN (PDF)

978-952-347-089-7

ISSN (nid.)

1796-7104

ISSN (PDF)

1796-7112

Aihe

yhteiskunta, ilmiöt, tulevaisuus, yhteiskunnallinen muutos, megatrendit, teknologia, digitalisoituminen, hallinto, ennakointi

Sarja

Sitran selvityksiä

Julkaisun numero

142

Mistä on kyse?