archived
Beräknad läsningstid 2 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Arbetsrum, festlokal, gym – allt finns nära!

Tänk om arbetsrummet skulle ligga i granntrappan eller om du skulle utnyttja husets gemensamma festlokal?

Publicerad

Besparingar: Genom att använda de gemensamma utrymmena sparar du i hyran av utomstående och egna lokaler. Goda gemensamma utrymmen kan även ersätta de kvadratmetrar och maskiner som behövs där hemma, eftersom du inte nödvändigtvis längre behöver en egen bastu eller tvättmaskin. Det är alltså möjligt att på det här sättet spara in på boendekostnaderna eftersom en mindre bostad är förmånligare både till sitt pris och sina underhållskostnader.

Observera: I en del husbolag har man kunnat begränsa användningen av de gemensamma utrymmena och i vissa husbolag saknas de helt. Ibland är de gemensamma utrymmena trista och lockar inte till trivsel. Med hjälp av husbolagets gemensamma talko och de överlopps saker som finns i invånarnas skrubbar går det snabbt och lätt att göra utrymmet trivsamt.

Mindre koldioxidavtryck: Om du ersätter tre kvadratmeter i din bostad med husbolagets gemensamma utrymme på 20 kvadratmeter minskar ditt koldioxidavtryck med nästan en procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 9 000 personer. Det krävs mindre material för att bygga mindre bostäder och det blir mindre utsläpp. Det går även åt mindre energi för att värma upp bostaden.

Tips: Läs i Sitras blogg om hur invånarna gjorde husbolagets förfallna klubbrum till ett mångaktivitetsrum som betjänar alla.

Vad handlar det om?