Beräknad läsningstid 1 min

Bilåkning som faktiskt är bekymmersfri

En egen bil ger glädje och nytta, men även bekymmer, kostnader och besvär. Om du inte använder bilen varje dag kan det löna sig för dig att överväga att börja använda hyres- eller samanvändningsbilar.

Bild: Unsplash/Alessio Lin

Publicerad

Besparingar: Det är ingen billig lek att ha egen bil. Det är inte bara bilen som kostar, du ska dessutom ta hand om försäkringar, service och parkeringsavgifter. Genom att använda en hyres- eller samanvändningsbil betalar du bara för användningen och dina besparingar är antagligen rätt stora på årsnivå.

Observera: Det kan kännas som en stor omvälvning att slopa din bil. Men det lönar sig att tänka som så att ändringen framför allt är en lättnad och att du ändå alltid har tillgång till en bil då det behövs. De som slopat bilen har märkt att deras liv inte längre är så stressigt eftersom de inte behöver sitta i rusningstrafik och inte heller kör i onödan och i städerna behöver man inte längre leta efter gatuparkering varje kväll.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att utnyttja en gemensam bil fyra dagar i månaden kan du minska ditt koldioxidavtryck fem procent om året. Det går åt mindre material för att tillverka bilar då vi alla inte äger en egen bil.

Tips: Det finns många firmor som hyr ut bilar och du hittar alltid ett alternativ bland deras utbud, oavsett om du behöver en paketbil eller en limousine.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara färdsätt

Vad handlar det om?