archived
Beräknad läsningstid 2 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Bli mätt utan svinn och extrakilon

Det lönar sig att på en gång samla hela måltiden på samma tallrik. Då går det lätt att efterfölja den hälsosamma tallriksmodellen, dämpa portionsstorlekarna och minska på mängden matsvinn. Samtidigt håller du behändigt bukt på kilona och slipper bli proppmätt.

Publicerad

Besparingar: Det går bra att spara på matkostnaderna genom att fundera på vad du äter. Det lönar sig inte att äta ända tills du är proppmätt ens då det är stående bord, även om du får enormt mycket mat ”till samma pris”. Priset är att du mår dåligt och får i dig onödiga kalorier.

Observera: Det är för lätt att äta för mycket! Det finns mycket mat överallt. På restaurangerna och lunchrestaurangerna är lockelsen att testa varje maträtt, flera gånger. Där hemma tar många mer bara för vanans skull. Taktiken med en tallrik kräver tid och tålamod. Det lönar sig att komma ihåg att du känner dig mätt först 20 minuter efter att du ätit.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att äta 200 gram mindre om dagen kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka två procent om året. Besparingen beror på att den markareal, det energibehov och den bränslemängd som behövs för att producera mat minskar.

Tips: Det kan vara svårt att uppskatta portionsstorleken men genom att följa tallriksmodellen och lämna bort den separata salladstallriken kommer du långt. Marthaförbundet har bra exempel på hur du sätter samman en hälsosam måltid.

Vad handlar det om?