Beräknad läsningstid 1 min

Dagens matrester = morgondagens delikatesser

Årligen slänger de finländska hushållen bort 120–160 miljoner kilo mat, eller 20–30 kilo per person. Med andra ord hamnar sex procent av vår mat direkt i skräpet, vilket vi hade kunnat undvika genom att bevara eller tillaga maten på annat sätt.

Bild: iStock/joebelanger

Publicerad

Besparingar: Om du varje vecka undviker att köpa en måltid en eller ett par gånger så sparar du hundratals euro på ett år.

Observera: Maten blir matsvinn endast om vi gör det till sådant. Genom att ändra på dina attityder märker du att svinnet är en delikatess. Ett torrt bröd blir smaskiga fattiga riddare och ostkanten sätter smak på soppan eller pastasåsen.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att ersätta en middag i veckan med rester minskar ditt koldioxidavtryck med en procent.

Tips: På webbplatsen Saasyoda.fi hittar du spartips, recept och en portionskalkylator. På Marthaförbundets sidor finns det recept för femstjärniga rätte på matrester. WWF:s ansvarskännande matguide räknar upp metoder för att minska matsvinnet

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för mer hållbar mat

Vad handlar det om?