archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Dagens matrester = morgondagens delikatesser

Årligen slänger de finländska hushållen bort 120–160 miljoner kilo mat, eller 20–30 kilo per person. Med andra ord hamnar sex procent av vår mat direkt i skräpet, vilket vi hade kunnat undvika genom att bevara eller tillaga maten på annat sätt.

Publicerad

Besparingar: Om du varje vecka undviker att köpa en måltid en eller ett par gånger så sparar du hundratals euro på ett år.

Observera: Maten blir matsvinn endast om vi gör det till sådant. Genom att ändra på dina attityder märker du att svinnet är en delikatess. Ett torrt bröd blir smaskiga fattiga riddare och ostkanten sätter smak på soppan eller pastasåsen.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att ersätta en middag i veckan med rester minskar ditt koldioxidavtryck med en procent.

Tips: På webbplatsen Saasyoda.fi hittar du spartips, recept och en portionskalkylator. På Marthaförbundets sidor finns det recept för femstjärniga rätte på matrester. WWF:s ansvarskännande matguide räknar upp metoder för att minska matsvinnet

Vad handlar det om?