Beräknad läsningstid 1 min

Delikatesser med god stämning på tallriken

Genom att köpa ekologisk mat stöder du pionjärerna inom ekologisk och etisk produktion. Det naturenliga jordbruket använder mindre gödsling, bekämpningsmedel och antibiotika. Det naturenliga jordbruket använder mindre gödsling, bekämpningsmedel och antibiotika, vilket är bättre för naturen, kroppen och sinnet.

Bild: Unsplash/Caroline Attwood

Publicerad

Besparingar: Det blir inga egentliga besparingar genom att köpa ekologiska produkter. Många produkter kan ha samma pris som traditionella produkter. Men att köpa ekologiskt kan ses som en liten investering i både den gemensamma miljön och i den egna sinnesstämningen.

Observera: Inte alla produkter finns som ekologiska och särskilt i mindre butiker kan utbudet vara begränsat. Forskningsresultaten och åsikterna om hur nyttiga ekologiska produkter är kan ännu vara ganska varierande. Men det skadar inte att köpa ekologiskt och i de större butikerna är utbudet mycket omfattande.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att köpa allt ekologiskt fem gånger i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med två procent i året. Besparingen motsvarar till exempel 900 kilometer med bil.

Tips: Du kan läsa om den ekologiska produktionens principer på Förbundet för Ekologisk odlings webbplats. Bekanta dig även med REKO-matcirklarna och ekologiska restaurangera i ditt område.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för mer hållbar mat

Vad handlar det om?