archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Det blir rent även i lägre temperaturer

Jag tvättar kläder och disk i lägre temperaturer. Genom att välja rätt tvättprogram och tvättmedel sparar du energi¬– utan att pruta på ett rent resultat.

Publicerad

Besparingar: Att sänka tvättemperaturen visar sig i inbesparad el. Att tvätta i lägre temperaturer förlänger även klädernas hållbarhet.

Observera: Du kanske funderar över om tvättemperaturen påverkar tvättresultatet eller också använder du för säkerhetsskull alltid samma tvättprogram. Med dagens tvättmedel blir det dock rent även i lägre temperaturer. När du väljer rätt tvättprogram lönar det sig även att fundera på vad det är du tvättar: behöver du tvätta en skjorta som använts bara en gång i nästan kokande vatten?

Mindre koldioxidavtryck: Genom att sänka tvättemperaturen från 60 grader till 40 under två tvättar i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med en halv procent i året. Om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 4 000 totala koldioxidavtryck i året.

Tips: I de nyaste tvättmaskinerna har energisparandet beaktats och maskinerna har tvättprogram som till och med endast använder 20 grader. Bra tvättips får du till exempel av Marthaförbundet.

Vad handlar det om?