Beräknad läsningstid 1 min

Det blir rent även i lägre temperaturer

Jag tvättar kläder och disk i lägre temperaturer. Genom att välja rätt tvättprogram och tvättmedel sparar du energi¬– utan att pruta på ett rent resultat.

Bild: Adobestock/aga7ta

Publicerad

Besparingar: Att sänka tvättemperaturen visar sig i inbesparad el. Att tvätta i lägre temperaturer förlänger även klädernas hållbarhet.

Observera: Du kanske funderar över om tvättemperaturen påverkar tvättresultatet eller också använder du för säkerhetsskull alltid samma tvättprogram. Med dagens tvättmedel blir det dock rent även i lägre temperaturer. När du väljer rätt tvättprogram lönar det sig även att fundera på vad det är du tvättar: behöver du tvätta en skjorta som använts bara en gång i nästan kokande vatten?

Mindre koldioxidavtryck: Genom att sänka tvättemperaturen från 60 grader till 40 under två tvättar i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med en halv procent i året. Om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 4 000 totala koldioxidavtryck i året.

Tips: I de nyaste tvättmaskinerna har energisparandet beaktats och maskinerna har tvättprogram som till och med endast använder 20 grader. Bra tvättips får du till exempel av Marthaförbundet.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för mer hållbart boende

Vad handlar det om?