Arvioitu lukuaika 1 min

Puhdasta jälkeä syntyy myös alhaisemmassa lämpötilassa

Pese pyykit ja tiskin alhaisemmassa lämpötilassa. Oikean pesuohjelman ja -aineen valitsemalla säästät energiaa ­– tinkimättä hyvästä pesutuloksesta.

Kuva: Adobestock/aga7ta

Julkaistu

Säästöt: Pesulämpötilan laskeminen näkyy sähkön säästönä. Matalammassa lämpötilassa peseminen pidentää myös vaatteiden käyttöikää.

Huomioi nämä: Saatat miettiä vaikuttaako pesulämpötila pesutulokseen tai käyttää varmuuden vuoksi aina samaa pesuohjelmaa. Nykyaikaisilla pesuaineilla puhdasta tulee kuitenkin myös matalammassa pesulämpötilassa. Oikeaa pesuohjelmaa valittaessa kannattaa myös miettiä mitä pesee; tarvitseeko kerran käytetty kauluspaita pestä melkein kiehuvassa vedessä.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Laskemalla pesulämpötilaa 60 asteesta 40:een jo kahdella pesukerralla viikossa voit pienentää hiilijalanjälkeäsi puoli prosenttia verran vuodessa. Jos miljoonaa suomalaista tekee näin, säästöä syntyy 4000 henkilön kokonaishiilijalanjäljen verran vuodessa.

Vinkit: Uudemmissa pesukoneissa energiansäästö on huomioitu ja tarjolla on jopa 20 asteen pesuohjelmia. Hyviä pesuvinkkejä tarjoavat esimerkiksi Martat.

Hanke

100 fiksua arjen tekoa

Sillä, mitä valitset – miten asut, syöt ja liikut – on välitön vaikutus ympäristöön. Sinä ja koko maapallo hyödytte fiksummista teoista ja elämäntavoista. Sadassa teossa on, mistä valita.

Julkaistu

Lisää vinkkejä kestävämpään asumiseen

Mistä on kyse?