archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

En ren kylenhet är mer effektiv

En smutsig kyl eller frys orsakar inte bara dåliga lukter. Smuts försämrar även kylenhetens effekt. Kylenheter som hålls rena och som servas rätt håller längre och minskar din elfaktura.

Publicerad

Besparingar: Rengöra och servade kylenheter sparar el. Om kylskåpets, frysboxens eller kylrummets baksida är täckt med damm ökar elförbrukningen – med upp till 30 procent. Luftcirkulationen runt enheten ska vara ohindrad och dammfri.

Observera: Att frosta ur frysboxen annat än på vintern är svårt, särskilt om du har fryst ner värdefulla bär och svampar som du plockat själv. Flytta kylprodukterna i en kylväska under tiden du frostar ur frysboxen.

Mindre koldioxidavtryck: Rena kylenheter har en liten inverkan på ditt koldioxidavtryck, men om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 1 000 personers totala koldioxidavtryck i året.

Tips: Marthaförbundet har samlat information om placeringen, rengöringen och avfrostningen av kylskåpet och frysboxen. Du får mer information om just din kylenhet i manualen.

Vad handlar det om?