archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Ersätt riset med något inhemskt

Visste du att korn minskar risken för diabetes? Eller att potatisen innehåller magnesium och vitamin C och B? Korn och potatis är inhemska alternativ för ris och de har både näringsämnen och smak.

Publicerad

Besparingar: Potatis är ett billigare alternativ än ris. Korn och ris rör sig ungefär i samma prisklass.

Observera: Om du är van vid att äta ris kan det först krävas lite vänjning innan du blir van vid korn och potatis. Särskilt korn passar dock väl istället för ris i de flesta maträtter.

Mindre koldioxidavtryck: Att byta ut riset mot korn eller potatis tre gånger i veckan minskar ditt koldioxidavtryck lika mycket som 60 kilometer med bil. Inbesparingarna uppstår eftersom de växthusgaser som uppstår vid risodlingarna minskar och eftersom du äter närproducerad mat i stället för sådan som transporterats långa vägar.

Tips: Bland annat Marthaförbundet ger mer anvisningar för miljövänliga måltider.

Vad handlar det om?