archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Hitta matbordets delikatesser och lugnet i skogen

Majoriteten av alla svampar och bär blir varje år kvar i skogen som djurfoder eller också ruttnar de bort. Människorna samlar in bara en liten del av skogens skörd. Genom att gå ut i skogen får du på samma gång motion och färsk, ren och näringsrik närmat för dina egna behov eller för att skaffa lite extrainkomster.

Publicerad

Besparingar: Genom att plocka bär och svamp kan du spara eller tjäna tiotals och upp till hundratals euro i året.

Observera: Det kan vara tidskrävande att plocka bär och svamp särskilt om du inte ännu har så stor erfarenhet. Goda bärställen är ofta hemligheter som man håller tyst om. Att plocka svamp kräver att du är försiktig och har information om ätbara svampar.

Mindre koldioxidavtryck: Om du måste ta bilen för att komma ut i skogen ger de bär och svampar du plockar ett koldioxidavtryck som ungefär är lika stort som hos butikens frukter. Om du kan ta dig ut i skogen utan bil blir koldioxidavtrycket mindre. Om möjligt lönar det sig att kombinera svampplockandet med andra körturer.

Tips: Marjahavainnot.fi visar blåbärsplatserna på kartan. Fråga torghandlarna eller dina vänner om bra platser för bär- och svampplockning.

Vad handlar det om?