Färdsätt
Beräknad läsningstid 1 min

Kör loss tusentals extrakilometrar med din bil

Att förvärma motorn syns både i plånboken och i de kommande körkilometrarna, att starta en kall motor motsvarar nämligen en körning på 500 kilometer. Men att använda motorvärmaren för länge kan vara till skada.

Publicerad

Besparingar: Genom att använda motorvärmaren rätt kan du vintertid spara upp till hundra euro eftersom det går åt mindre bensin. Samtidigt minskar du på motorns belastning och slitage.

Observera: Du hinner kanske inte förvärma motorn alla morgnar. Problemet kan lösas med en timer, som även ger dig mer tid för morgonrutinerna. Med en kylvakt ser du till att du inte värmer motorn för mycket.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att använda motorvärmaren endast en timme i stället för sex timmar under oktober-mars kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en procent i året. Om en miljon finländare gör likadant blir besparingen det totala koldioxidavtrycket för 13 000 personer, alltså lika många som det bor i Fredrikshamn!

Tips: Till exempel Motiva har samlat mycket information om att förvärma motorn. Du får information om just din bil på verkstaden eller av en bilförsäljare.

Vad handlar det om?