Beräknad läsningstid 1 min

Låt inte utseendet bedra

I Finland kastar vi bort cirka 400–500 miljoner mat årligen, mat som hade gått att äta. Största delen av svinnet består av ”fula” grönsaker och frukter som aldrig kommer fram i butikshyllan eller som inte plockas med därifrån. Formen på grönsaken påverkar inte maken alls, så du kan absolut välja en produkt med avvikande utseende!

Bild: Unsplash/Harshal Hirve

Publicerad

Besparingar: I vissa matbutiker kostar produkter av II-kvalitet mindre så du kan enkelt och utan besvär spara pengar då du handlar.

Observera: Grönsaker och frukt av avvikande former kan tas bort från hyllorna i god tid och kan vara svåra att hitta ibland. Ibland tar butiken inte alls in produkter av II-kvalitet.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att köpa produkter med avvikande utseende varje vecka minskar ditt koldioxidavtryck lite, men du gör en god gärning för att minska matsvinn.

Tips: På webbplatsen saasyoda.fi  finns information om matsvinn och hållbara matval. Fråga mer om ”felaktiga” produkter och tillgången till dem i butiken.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för mer hållbar mat

Vad handlar det om?