Färdsätt
Beräknad läsningstid 1 min

Mat till motorn

Trafiken ger upphov till cirka 20 procent av Finlands växthusgasutsläpp. Som tur är finns det numera alternativ till bensin som ger mindre utsläpp. Ett av dem är bioetanol, som är ett inhemskt och miljövänligt val framställt av bioavfall. Bioavfallet återvinns eftersom det skulle släppa ut koldioxid i atmosfären om det skulle brännas.

Publicerad

Observera: Etanol kan framställas av till exempel ryps, korn eller majs, men då orsakar odlingen av råvarorna växthusutsläpp och nyttan av biobränslet kan bli liten.  I Finland odlas dock inget i första hand till biobränsle, utan etanolbränslet RE85 framställs av avfall, såsom överblivet bröd.

Besparingar: Med hjälp av små investeringar kan du göra om en bensin- eller dieseldriven bil så att den kan använda RE85, så länge bilen inte har en jetmotor. När en bensindriven bil som redan används uppdateras för etanol, behöver ingen ny bil tillverkas.

Mindre koldioxidavtryck: Andelen etanol framställd av bioavfall i bränslet sänker de fossila utsläppen från bilarna med upp till 80 procent. Att köra en bil som går på etanol i stället för en med förbränningsmotor minskar ditt koldioxidavtryck med 16,5 procent per år.

Tips: Läs mer om etanol som bränsle på Motivas webbplats.

Vad handlar det om?