Liikkuminen
Arvioitu lukuaika 1 min

Tähteistä tahtia moottoriin

Liikenne tuottaa noin 20 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Onneksi bensiinille on nykyään vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja. Yksi näistä on bioetanoli, joka on biojätteestä valmistettu kotimainen ja ympäristöystävällinen valinta. Biojäte menee hyötykäyttöön, sillä se vapauttaisi jätteenpoltossa hiilidioksidia ilmakehään.

Julkaistu

Huomioi nämä: Etanolia voidaan tuottaa esimerkiksi rypsistä, ohrasta tai maissista, mutta tällöin raaka-aineiden viljely tuottaa kasvihuonepäästöjä ja biopolttoaineen hyöty voi jäädä heikoksi. Suomessa satoa ei kuitenkaan kasvateta ensisijaisesti biopolttoaineeksi, vaan RE85-etanolipolttoainetta valmistetaan tähteistä, kuten hävikkileivästä.

Säästöt: Pienellä investoinnilla voit muuttaa bensiini- tai dieselkäyttöisen auton RE85 käyttöiseksi, kunhan autossa ei ole suorasuihkumoottoria. Kun jo käytössä oleva bensiiniauto päivitetään etanolille, ei uutta autoa tarvitse valmistaa.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Biojätteestä valmistetun etanolin osuus polttonesteessä laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 prosenttia. Etanolikäyttöisellä autolla ajaminen polttomoottoriauton sijaan pienentää hiilijalanjälkeäsi 16,5 prosenttia vuodessa.

Vinkit: Lue lisää etanolista polttoaineena Motivan sivuilta.

Mistä on kyse?