archived
Beräknad läsningstid 2 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Smakupplevelser från de tusen sjöarnas land

Det lönar sig att välja inhemska insjöfiskar på tallriken i stället för sådana som odlats och transporterats långt borta. I våra tusen sjöar fiskas stora mängder fisk årligen i skötselsyfte, men endast en del av fiskarna utnyttjas i finländarnas kök. Genom att köpa insjöfisk stöder du samtidigt finländska fiskare.

Publicerad

Besparingar: Priset på och tillgången till insjöfisk varierar mycket. Störst besparing får du förstås genom att fiska själv. Du kan även be din handelsman om att de tar in förmånlig finländsk insjöfisk i butikens utbud.

Observera: Många tror att största delen av insjöfisken är skräpfisk. Kockkunskaperna kan vara bristfälliga och utbudet av olika fiskesorter är inte så stort på närbutiken. Framför allt krävs det en liten attitydförändring och att vi lär oss äta nya rätter. Det går att tillaga bekanta maträtter med insjöfisk. Gäddbullar, siklöjor som sardiner och mörtburgare är glada överraskningar!

Mindre koldioxidavtryck: Genom att ersätta odlad fisk med insjöfisk två gånger i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en halv procent om året. Besparingen motsvarar t.ex. 110 000 kilometer med bil. Det uppstår mindre utsläpp i och med att transportsträckorna blir kortare och eftersom behovet på foder- och gödsling minskar.

Tips: WWF:s fiskguide hjälper dig göra ansvarsfulla val. Bekanta dig även med MSC-certifieringen som berättar om ett engagemang vid att gynna hållbar fiskepraxis.

Vad handlar det om?