archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Makuelämyksiä tuhansien järvien maasta

Lautaselle kannattaa valita vapaata lähikalaa kasvatetun ja kaukaa kuljetetun sijaan. Tuhansista järvistämme ja Itämerestä kalastetaan huomattavia määriä kalaa vuosittain hoitotarkoituksissa, mutta vain pieni osa tästä hyödynnetään suomalaisten kotikeittiöissä. Lähikalaa ostamalla tuet samalla suomalaisia kalastajia.

Julkaistu

Säästöt: Kalan hinta ja saatavuus vaihtelevat paljon. Parasta säästöä saat tietysti itse kalastamalla. Omalle kauppiaalle voi myös esittää pyynnön ottaa valikoimiin edullista Itämerestä kestävästi pyydettyä tai suomalaista järvikalaa.

Huomioi nämä: Ennen kaikkea vaaditaan pientä asennemuutosta ja valmiutta opetella uutta. Moni ajattelee, että järvikaloista suurin osa on roskakalaa. Kokkaustaidot voivat olla puutteellisia, eikä eri kalalajeja ehkä löydy lähikaupasta. Kannattaa muistaa, että tuttujakin ruokalajeja voi valmistaa kalasta. Haukipullat, muikkusardiinit ja särkiburgeri yllättävät iloisesti! Valmiita lähikalatuotteita alkaa löytyä myös ruokakaupoista.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Korvaamalla kasvatetun kalan vapaasti lähivesistöissä kasvaneella kalalla kaksi kertaa viikossa voit pienentää hiilijalanjälkeäsi alle puoli prosenttia vuodessa, mikä vastaa esimerkiksi noin 110 autoilukilometriä. Säästöjä muodostuu kuljetusmatkojen lyhentyessä sekä rehu- ja lannoitustarpeen pienentyessä.

Vinkit: WWF:n kalaopas auttaa tekemään vastuullisia valintoja. Tutustu myös MSC-sertifiointiin, joka kertoo sitoutumisesta kestävien kalastuskäytäntöjen edistämiseen.

Mistä on kyse?