Kuva: Unsplash/Sven van der Pluijm

Julkaistu 28.06.2017

Makuelämyksiä tuhansien järvien maasta

Lautaselle kannattaa valita kotimaista järvikalaa kasvatetun ja kaukaa kuljetetun sijaan. Tuhansista järvistämme kalastetaan huomattavia määriä kalaa vuosittain hoitotarkoituksissa, mutta vain pieni osa tästä hyödynnetään suomalaisten kotikeittiöissä. Järvikalaa ostamalla tuet samalla suomalaisia kalastajia.

Säästöt: Järvikalan hinta ja saatavuus vaihtelevat paljon. Parasta säästöä saat tietysti itse kalastamalla. Omalle kauppiaalle voi myös esittää pyynnön ottaa valikoimiin edullista suomalaista järvikalaa.

Huomioi nämä: Moni ajattelee, että järvikaloista suurin osa on roskakalaa. Kokkaustaidot voivat olla puutteellisia, eikä eri kalalajeja ehkä löydy lähikaupasta. Ennen kaikkea vaaditaan pientä asennemuutosta ja uusien ruokalajien opettelua. Tuttujakin ruokalajeja voi välillä valmistaa järvikalasta. Haukipullat, muikkusardiinit ja särkiburgeri yllättävät iloisesti!

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Korvaamalla kasvatetun kalan järvikalalla kaksi kertaa viikossa voit pienentää hiilijalanjälkeäsi alle puoli prosenttia vuodessa, mikä vastaa esimerkiksi noin 110 autoilukilometriä. Säästöjä muodostuu kuljetusmatkojen lyhentyessä sekä rehu- ja lannoitustarpeen pienentyessä.

Vinkit: WWF:n kalaopas auttaa tekemään vastuullisia valintoja. Tutustu myös MSC-sertifiointiin, joka kertoo sitoutumisesta kestävien kalastuskäytäntöjen edistämiseen.

Mistä on kyse?