archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Testa och bli förtjust i vegetarisk mat

Utmana dig själv att testa att äta vegetariskt i ett år. Det ger dig garanterat nytta. Dieten blir mångsidigare och du blir en bättre kock. Vegetarisk mat är förmånlig, hälsosam och smakrik. Allt flera av oss är vegetarianer så det finns ett stort utbud och många som kan ge kamratstöd.

Publicerad

Besparingar: Om du blir vegetarian kan du verkligen spara pengar. Rotfrukter, baljväxter och fullkornssäd är förmånliga och kilopriset på frukt och grönsaker är inte hisnande det heller. Det behövs inga dyra specialprodukter i en bra vegetarisk kost.

Observera: Det krävs en attitydförändring för att slopa köttet samt ett nytt sätt att se på matlagningen. Även om kötträtterna ännu dominerar i hemmaköken och på restaurangerna är det roligt att pröva på nya rätter och det finns många vegetariska alternativ i dag. Nästan varje liten restaurang erbjuder idag vegetariska rätter eller också finns sådana tillgängliga om du ber om dem.

Mindre koldioxidavtryck: Att slopa köttet kan minska ditt koldioxidavtryck med sju procent i året. Besparingen motsvarar till exempel 4100 kilometer med bil.

Tips: Föreningen Matinformation erbjuder information om olika vegetariska dieter. Intressant information och tips om säsongens grönsaker finns i  Skördesäsongskalendern. Mer information om matens miljökonsekvenser erbjuds av Marthorna och Klimatguiden.

Vad handlar det om?