archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Uppiggande variation med grönsaker

Att äta vegetariskt ett par dagar i veckan är ett bra sätt att känna sig lättare och minska på koldioxidavtrycket. Vegedagarna kräver inga större uppoffringar. Och du testar garanterat nya maträtter!

Publicerad

Besparingar: Du får mindre matutgifter när du använder färre dyra charkuterier, biffar och ostar. En bra basmat av rotsaker, säd och baljväxter är förmånlig. När det gäller animaliska produkter kan du i fortsättningen satsa på bättre kvalitet och till exempel ekologiska produkter.

Observera: Det krävs en liten attitydförändring om du är van vid att äta kött under varje måltid. Med en liten planering blir den vegetariska dagen snabbt rutin. Många vegetariska rätter från purésoppor till spenatplättar finns redan med på familjernas veckomatlistor och de är ett bra utgångsläge.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att ha tre vegetariska matdagar i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med fem procent om året. Besparingen motsvarar 2 800 kilometer med bil.

Tips: Skördekalendern hjälper dig välja säsongens förmånliga och smakrika grönsaker på tallriken. På olika receptsidor får du inspiration för nya delikatesser du kan testa. Till exempel erbjuder Soppa365 en vegetarisk veckomeny och recept.

Vad handlar det om?