archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Upplev maten på ett nytt sätt

Genom att gå över till vegankost minskar du rejält på ditt koldioxidavtryck. Det behöver nödvändigtvis inte innebära att din diet blir smalare. Tvärtom: som vegan hittar du färska matupplevelser, får en utvidgad uppfattning om mat och lär dig nya smakrika recept.

Publicerad

Besparingar: Som vegan kan du få betydande besparingar i matkostnaderna jämfört med att äta kött. Grönsaker, säd, baljväxter och rotsaker är förmånliga. Det finns idag olika specialprodukter som passar veganer.

Observera: En vanlig uppfattning är att det är krångligt och kräver stora satsningar att vara vegan. Animaliska produkter dominerar våra kylskåp och menyerna på restauranger. En stor attitydförändring är dock på gång. En stor del av restaurangerna erbjuder veganrätter och antalet veganprodukter ökar hela tiden i butikerna.

Mindre koldioxidavtryck: Genom at bli vegan kan du minska ditt koldioxidavtryck med 10 procent om året. Besparingen motsvarar till exempel hela 5 500 kilometer med bil. Det blir även besparingar genom att mängden växthusgasutsläpp som idisslarna orsakar blir färre.

Tips: På Vegaaniliittos sidor hittar du allt du behöver veta om att vara vegan. Bekanta dig även med listan på butiker som säljer veganprodukter. Om du äter snacks och vill hitta ett glatt vegansällskap är Facebooks grupp för ”chips-och-öl-veganen” alltså sipsikaljavegaani  räddningen.

Vad handlar det om?