archived
Beräknad läsningstid 4 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Framtidsaktörer samlades på Heureka för att fira Sitras 50-årsjubileum

Republikens president Sauli Niinistö: ”I en värld av ständig förändring är förmågan att förnya sig ett levnadsvillkor för både den enskilda människan och för hela samhället.”

Publicerad

President Niinistö, som talade om framtidens utmaningar och lösningar samt nödvändigheten av förnyelse på Sitras 50-årsjubileum, påminde om vikten av samarbete även i framtiden. ”Man får inte fastna i det som bara berör en själv, utan skapa en framtid där alla är med. För att bygga upp Finlands framtid behövs vi alla, tillsammans.”

Utmaningen om förnyelse och att verka tillsammans var även ett tema som utmaningstävlingen Ratkaisu 100 tog sin an på djupet. Förstapriset på en miljon euro delades ut av president Sauli Niinistö på jubileet. Den obundna juryn beslutade sig för att dela upp miljonpriset i två och belöna två mycket olika lösningar: HeadAI:s lösning berättar artificiell intelligens vad Finland kan och Positiivinen CV synliggör den dolda kompetensen bland ungdomar. Båda teamen fick 500 000 euro från Sitra för att förverkliga sin lösning.

Sitra var år 1967 en innovation i sig själv

Utmaningstävlingen Ratkaisu 100 är Sitras gåva till det 100-åriga självständiga Finland. Även Sitra var år 1967 en gemensam gåva från Finlands Bank och riksdagen till det 50-åriga Finland. Framtidsfondens initiativtagare, chefdirektören för Finlands Bank och den tunga ekonomiska opinionsbildaren Klaus Waris fick ursprungligen idén från Sverige: Sitra lånade sin förvaltningsmodell från Riksbankens Jubileumsfond, men verksamhetsidén var i en klass för sig. Waris Sitra hade ett tydligt mål, Finlands framgång, men hade avsiktligt lösa regler och ett begränsat urval av metoder. Enligt den principen har Sitra verkat i snart 50 år: uppgiften har förblivit densamma, men metoderna har varierat i takt med den samhälleliga situationen.

För att spä på framgången under de kommande årtiondena behöver Finland en ny syn på framtidens välfärdssamhälle. Den vision som presenterades på jubileet, Välfärdens nästa rond, gör att framtidsdiskussionen om Sitras syn på produktionen av framtidens välfärd kan föras på ett rättvist och hållbart sätt.

Samhällspolitik handlar om val – och genom de val vi gör kan vi bygga välfärdens nästa rond. Ekonomin bör utvecklas mot en rättvis och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i vilken Finland kan skapa lösningar för en global hållbarhetskris. Dessutom bör rättigheten – rent av skyldigheten – att lära sig genom hela livet göras till en reform som kan jämställas med grundskolereformen. För det tredje bör förvaltningen och strukturerna i stället för kostnadsposter och byråkrati ses som ambitiösa påskyndare av framstegen. Och för det fjärde bör tekniken utvecklas så att den i full utsträckning skapar välfärd.

”Vid tiden för Sitras grundande år 1967 var situationen i Finland svår på många sätt, men man förbättrade den genom att tänka stort och blåsa på glöden tillsammans”, sa Sitras överombudsman Mikko Kosonen på jubileet. År 2017 är situationen i Finland annorlunda, men den är inte lätt idag heller. Medicinen är dock densamma: det behövs stort tänkande, modiga försök och att vi blåser på glöden tillsammans, så att välfärdssamhällets nästa rond är rent spel.

Ytterligare information:

  • Pressbilder från Sitras 50-årsjubileum (bland annat republikens president Sauli Niinistö, överombudsman Mikko Kosonen, även de vinnande lagen från utmaningstävlingen Ratkaisu 100 är på kommande): Sitras mediebank
  • Pressmeddelande om vinnarna i utmaningstävlingen Ratkaisu 100
  • Berättelser om framtiden – Sitras resa från FoU-finansiär till samhällsförändringsagent – historik
  • Mikko Kosonens jubileumstal
  • Välfärdens nästa rond (Sitras vision för framtidens Finland)

Mediekontakter:

Veera Heinonen, kommunikationsdirektör, veera.heinonen@sitra.fi, 050 372 5244

Samuli Laita, kommunikationsexpert, samuli.laita@sitra.fi, 040 536 8650

Jenni Sarolahti, kommunikationsexpert, jenni.sarolahti@sitra.fi, 050 372 0828

Vad handlar det om?