Måndagen den 26 maj fick niondeklassarna framföra sina tankar om säkerhet och vilka faktorer som påverkar de ungas trygghetskänsla till presidenten. Diskussionen handlade om trygghet och säkerhet både i den egna boendemiljön och i Finland i stort. Enligt de senaste undersökningarna har ungdomarnas framtidstro och trygghetskänsla försämrats.
Innan skolbesöket hade högstadieelevernas åsikter kartlagts på den digitala Polis-plattformen. 167 ungdomar från fem högstadier i Helsingfors delade sina tankar om trygghet och säkerhet genom att svara på påståenden och bidra med egna synpunkter i diskussionen.
Syftet med Polis-plattformen som Sitra har introducerat i Finland är att möjliggöra konstruktiva samhälleliga diskussioner. Ungdomarnas onlinediskussion genomfördes i samarbete med Helsingfors stad.
”Det är positivt att presidenten också vill höra ungdomarnas åsikter i säkerhetsdiskussionen, som annars lätt bara blir en fråga för beslutsfattare och enstaka experter. På så sätt kan vi öka beslutsfattarnas förståelse för vilka ämnen som är viktiga för ungdomarna”, säger rektorn för Vesala grundskola Niina Halonen-Malliarakis.
Ungdomarna anser att vi i Finland är väl förberedda för olika slags kriser
De ungas diskussioner på Polis-plattformen inför presidentens skolbesök ger oss information om vilka säkerhetsrelaterade frågor ungdomarna har en likartad uppfattning om och i vilka frågor åsikterna går isär.
Polis-diskussionerna och en fördjupad dialog med beslutsfattare kan vara ett steg i att bygga upp ungdomarnas framtidstro.
Något som i stor utsträckning förenade ungdomarna som deltog i Polis-diskussionen var uppfattningen att vi i Finland kan lita på andra människor och samhället. Ungdomarna var dessutom överens om att vi i Finland är väl förberedda för olika slags kriser. Finlands styrka ansågs vara samverkan i svåra tider.
Hälften (49 %) av ungdomarna i Polis-diskussionen svarade däremot att de oroade sig för Europas säkerhet, vilket speglar en mörkare bild av samtiden.
Förutom det globala säkerhetsläget framkom även synpunkter på bland annat säkerheten i Helsingfors stadsdelar och när det gäller teknologisk utvecklingen. Ungdomarnas åsikter gick dock isär avseende huruvida stadens säkerhet bör stärkas genom väktare eller om artificiell intelligens utgör ett framtida säkerhetshot.
Tre grupper med olika åsikter
Ungdomarna kan delas in i tre grupper utifrån sina åsikter om säkerhet i Polis-diskussionen. Sitras experter som analyserade diskussionen har valt att kalla grupperna för trygga i sin säkerhet, oroliga för säkerheten och mittengruppen.
Ungdomarna som är trygga i sin säkerhet ser mindre allvarligt på teknologi eller utrikespolitiska säkerhetshot. De litar på att de klarar sig själva i stadsmiljön och ser inget behov av fler väktare på köpcentrum eller stationer.
”Den här gruppen unga verkade vara ovanligt självsäkra. De ansåg inte heller att jämlikhet var en särskilt viktig fråga och litade på sina egna mediekunskaper, även i en tid med ökande desinformation”, berättar Sitras ledande expert Kirsi Hantula.
Ungdomarna som är oroliga för säkerheten såg däremot fler hotbilder än de övriga, både när det gäller säkerheten i vardagen och det globala säkerhetsläget.
”I den offentliga debatten har det nyligen lyfts fram hur ungdomarnas välbefinnande, trygghetskänsla och tro på sina påverkansmöjligheter riskerar att försämras. Polis-diskussionerna och en fördjupad dialog med beslutsfattare kan vara ett steg i att bygga upp ungdomarnas framtidstro”, säger Hantula.
Sitra vill utveckla en modell utifrån den nu genomförda diskussionen som kan hjälpa beslutsfattarna att få en bättre lägesbild genom att lyssna på ungdomarna.
En fullständig analys av studenternas Polis-diskussion om säkerhet finns på finska här
Vi rekommenderar
Läst den än?