nyheter
Beräknad läsningstid 2 min

Sitra placerade i en internationell fond för cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi skapar nya affärsmöjligheter för företag. Detta är något som en ny, internationell fond är en av de första att ta fasta på.

Författare

Tuula Sjöstedt

Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Allt fler företag har redan övergått till affärsverksamhet som främjar cirkulär ekonomi. Dessa nya affärsmöjligheter kan emellertid inte förverkligas utan lämplig finansiering. För detta finns nu en ny, internationell fond för cirkulär ekonomi, där Sitra är en av de första placerarna.

Circularity Capital är ett fondbolag specialiserat på cirkulär ekonomi, där en av grundarna är Jamie Butterworth, som tidigare ledde Ellen MacArthur Foundation. Fonden Circularity European Growth Fund I LP som bolaget förvaltar har nu nått maximimålet på 60 miljoner pund. Fondens hemort är Edinburgh i Skottland. Fonden gör placeringar i tillväxtskedet i företag inom cirkulär ekonomi i Europa och söker placeringsobjekt även i Finland.

Fonden har redan gjort tre placeringar. Dessa är Winnow Solutions, som minskar matsvinn, Grover, som erbjuder uthyrning av konsumentvaror, samt ZigZag Global, som är en hanteringstjänst inom näthandeln för kundreturneringar.

Sitra har gjort ett placeringsåtagande på 1,5 miljoner pund i fonden för cirkulär ekonomi. Övriga placerare i fonden är bland annat AXA Investment Management, BNP Paribas Fortis och Philips. När det gäller placeringar iakttar bolaget FN:s principer för hållbara investeringar (UN PRI), som även Sitra har undertecknat.

Sitra främjar övergången i vårt samhälle till en cirkulär ekonomi, där konsumtionen i stället för ägande grundar sig på användningen av tjänster: att dela, hyra och återvinna produkter. I fjol valde Världsekonomiforumet Sitra till världens ledande aktör inom cirkulär ekonomi i den offentliga sektorn i tävlingen The Circulars Awards i Davos i Schweiz.

Läs mer i fondens meddelande.

Läs mer om Sitra som placerare.

Vad handlar det om?