nyheter
Beräknad läsningstid 4 min

Vilka frågor bör EU:s beslutsfattare ta itu med? Sitra publicerar åtta förslag

Framtidshusets förslage kommer att hjälpa Europa och Finland att stimulera ekonomin, förbättra försörjningstryggheten och krishanteringen samt stärka demokratin.

Författare

Samuli Laita

Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Sitra uppmuntrar europeiska beslutsfattare och kandidater i EU-valet att berätta hurdan framtid de strävar efter och att göra modiga val för att trygga européernas välfärd.

Det är viktigt att se bortom valcykler i en tid då vår kontinent genomgår flera kriser. Samtidigt blir Europa alltmer beroende av material som produceras i andra länder. Det data som samlas in om oss försvinner också utanför Europas gränser och bidrar inte till att utveckla vår ekonomi. Dessutom är Europas ekonomi och välstånd redan under press på grund av en åldrande befolkning, ökande konfrontationer, förvärrade klimatproblem och ett starkare behov av att spendera mer på försvar än tidigare.

”Europa utvecklas inte i samma takt som konkurrerande världsdelar. Därför måste EU:s nuvarande och kommande ledare skapa stabilitet på många olika sätt och våga investera i framtiden”, säger Sitras överombudsman Atte Jääskeläinen.

De åtta strategiska förslag som presenteras i Sitras arbetsdokument bygger på Sitras långsiktiga framtidsarbete, utredningar, experiment och utvecklingsarbete med pionjärer inom olika branscher.

Europas framtidsmakare – valpanel ons 29.5 kl. 17.00

Sitra ordnar i samarbete med Helsingin Sanomat, Finlands studentkårers förbund (FSF) och Finlands studerandekårers förbund (SAMOK) en valpanel ”Europas framtidsmakare” onsdagen den 29 maj kl. 17.00 på Sanomatalos Mediatori. I diskussionen deltar nio EU-valskandidater från riksdagspartierna. Debatten kommer bland annat att fokusera på ungdomarnas vision av Europa och vilken typ av union som behövs för att uppnå den önskade framtiden. Debatten kan följas live online på www.hs.fi.

Kontakta oss

Vad handlar det om?