nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

Visiofest bjuder på godbitar från framtiden 26.9 – också på webben

Visiofest kokar ihop en soppa där landskapens smaker blandas med businessvärldens framtidsvisioner, och tankesmedjornas tankar möter geopolitiken. Hela visionsbuffén är också dukad på webben i direktsändning 26.9 kl. 10.30-16.15.

Författare

Tatu Leinonen

Expert, Natur och ekonomi

Publicerad

Vad borde Finland som samhälle sträva efter? Hur svarar vi på de utmaningar som arbetslivets brytningsskede och klimatförändringen för med sig, nu och i framtiden? Hur skapar vi välfärd på lång sikt?

Bland annat dessa frågor vill vi i framtidshuset Sitra gärna att ska tas upp i den allmänna debatten – helst före nästa val på våren.

I Finland utförs mycket arbete som djuplodar framtiden och som har mycket att komma med i den allmänna debatten. Olika aktörer utför och har gjort föregripande arbete med tanke på frågor kring vår framtida välfärd och producerar visioner, dvs. synpunkter på en önskvärd framtid.

Visioner och synpunkter finns alltså, men de drunknar lätt bland dagsaktuella ärenden. Det vill vi nu ändra på.

Evenemanget FinnSight 2018 – Visiofest 26.9 samlar resultat från finländskt framtidsarbete och erbjuder en plats för dialog om samhälleliga visioner. Under evenemanget hörs korta anföranden från 40 talare som representerar olika sektorer och olika regioner i Finland. Teman är bl.a. samhällsvisioner, företagsvisioner och visioner kring samhället och säkerhet.

”Vi erbjuder presentationer från en global verksamhetsmiljö samt olika aktörers framtidsutsikter för Finland, och även ett plock av landskapsförbundens visioner” berättar Sitras ledande expert på förutsägelse, Mikko Dufva.

Anförandena är koncisa och evenemanget är till för alla som är intresserade av ämnet, inte bara framtidsexperter. Man kan också delta via nätet, t.ex. hemma på soffan eller på kontoret. Webbsändningen finns på evenemangssidan och diskussionen på Twitter med hashtaggen #visiofest eller på Visiofests Facebook-evenemang.

Åsikter från Oxford till Lappland, dialog på plats och ställe eller på nätet.

Evenemangets keynote-anförande hålls av den erfarna framtidsforskaren Wendy Schultz, om betydelsen av önskvärd framtid och olika metoder för visualisering. Schultz har gjort förutsägande arbete i 30 år i en internationell karriär, bl.a. tillsammans med Canadas och Storbritanniens förvaltning och FN.

Eftersom det krävs liknande verksamhet från olika håll i samhället för att lösa komplicerade problem behövs det mer diskussion om visioner om en önskvärd framtid samt interaktion mellan olika aktörer. Visiofest-evenemanget har som mål att erbjuda en plats för dialog om samhälleliga visioner så att den allmänna debatten ska komma igång bättre i framtiden.

”Vi anser att en diskussion om framtidsvisioner samtidigt är en inbjudan till att diskutera en önskvärd framtid”, säger Dufva.

Följ med sändningen på nätet 26.9 kl. 10.30-16.15 här och delta i diskussionen på Twitter med #visiofest eller i Facebook-evenemanget. Evenemanget FinnSight 2018 Visiofest ordnas i Heureka i Vanda av det nationella förutsägande nätverket i samarbete med Sitra, Utbildningsstyrelsen, Business Finland, Statsrådets kansli, Arbets- och näringsministeriet, Finlands Akademi samt Undervisnings-och kulturministeriet.

Vad handlar det om?