uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Visiofest tarjoaa tulevaisuusherkkuja 26.9. – myös verkossa

Visiofest keittää kokoon sopan, jossa maakuntien maut sekoittuvat bisnesmaailman tulevaisuusnäkymiin, ja ajatuspajojen ajattelu kohtaa geopolitiikan. Koko visiobuffet-pöytä on tarjolla myös suorana verkossa 26.9. klo 10.30-16.15.

Kirjoittaja

Tatu Leinonen

Asiantuntija, Luonto ja talous

Julkaistu

Mitä Suomen tulisi tavoitella yhteiskuntana? Miten vastaamme työn murrokseen ja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa? Miten rakennamme hyvinvointia pitkällä tähtäimellä?

Esimerkiksi näitä kysymyksiä me tulevaisuustalo Sitrassa toivoisimme kipeästi mukaan julkiseen keskusteluun – muun muassa ennen ensi kevään vaaleja.

Suomessa tehdään paljon tulevaisuutta luotaavaa työtä, jolla on julkiseen keskusteluun annettavaa. Eri toimijat ovat tehneet ja tekevät ennakointityötä liittyen tulevaisuuden hyvinvointiimme vaikuttaviin kysymyksiin ja tuottavat visioita eli näkemyksiä siitä, millainen tulevaisuus olisi toivottava.

Visioita ja näkemyksiä siis on, mutta ne hautautuvat helposti päivänpolttavien tekemisten alle. Siihen haemme nyt muutosta.

FinnSight 2018 – Visiofest -tapahtuma 26.9. kokoaa yhteen Suomessa tehtävän tulevaisuustyön antia ja tarjoaa paikan dialogille yhteiskunnallisista visioista. Tapahtumassa kuullaan lyhyitä esityksiä yli 40 puhujalta, jotka edustavat yhteiskunnan eri sektoreita ja Suomen alueita. Esitysten teemoja ovat mm. yhteiskunnalliset visiot, yritysten visiot yhteiskunnasta ja turvallisuuteen liittyvät visiot.

”Tarjolla on sekä globaalia toimintaympäristöä kartoittavia esityksiä että eri toimijoiden tulevaisuusnäkymiä Suomelle, kuten myös valikoima maakuntaliittojen visioita”, kertoo Sitran ennakoinnin johtava asiantuntija Mikko Dufva.

Esitykset ovat napakoita ja tapahtuma on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, ei vain ennakointiasiantuntijoille. Mukaan pääsee vielä verkon välityksellä, esimerkiksi kotisohvalta tai toimistolta. Verkkolähetys löytyy tapahtuman sivulta ja keskustelua käydään Twitterissä tunnisteella #visiofest sekä Visiofestin Facebook-tapahtumassa.

Näkemyksiä Oxfordista Lappiin, dialogia paikan päällä ja verkossa

Tapahtuman keynote-puheenvuoron toivottavien tulevaisuuksien merkityksestä ja visioinnin eri menetelmistä pitää pitkän linjan tulevaisuudentutkija Wendy Schultz. Schultz on tehnyt yli 30 vuoden kansainvälisellä urallaan ennakointityötä muun muassa Kanadan ja Iso-Britannian hallinnon sekä YK:n kanssa.

Koska monimutkaisten haasteiden ratkominen edellyttää monien eri yhteiskunnan tahojen samansuuntaista toimintaa, tarvitaan yhteiskunnassa lisää keskustelua toivotunlaista tulevaisuutta kuvaavista visioista sekä vuorovaikutusta eri tahojen välille. Visiofest-tapahtuman tavoitteena on tarjota paikka dialogille yhteiskunnallisista visioista, jotta julkinen keskustelu tulevaisuudesta saisi uutta potkua.

”Näemme, että tulevaisuuden visioista puhuminen on samalla kutsu keskusteluun toivottavista tulevaisuuksista”, Dufva kertoo.

Seuraa verkkolähetystä 26.9. klo 10.30-16.15 täältä ja osallistu keskusteluun Twitterissä tunnisteella #visiofest tai Facebook-tapahtumassa. Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla järjestettävän FinnSight 2018 Visiofest -tapahtuman organisoivat yhteistyössä kansallisen ennakointiverkoston toimijat: Sitra, Opetushallitus, Business Finland, Valtioneuvoston kanslia, Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Akatemia sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mistä on kyse?