archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Seuraava erä

Miten takaamme reilun tulevaisuuden kaikille, jos varmaa on vain, että kaikki muuttuu?

Julkaistu

Mistä on kyse?

Elämme keskellä valtavaa murrosta, joka heiluttaa yhteiskunnan perusrakenteita. Pohjoismaiset yhteiskunnat ovat olleet valtava menestys, mutta ajastamme puuttuu visio siitä, mihin olemme menossa seuraavaksi. Millaista on edistys yhteiskunnassa, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee, kasvu taittuu?

Seuraava erä on Sitran ja Demos Helsingin visiotyö, joka tähtää pohjoismaisen mallin uudistamiseen. Työssä kehitetyn ajattelun kiteytys eli visio hyvinvoinnin seuraavasta erästä esiteltiin Sitran 50-vuotisjuhlissa 16.11.2017.

Seuraavassa erässä olemme luoneet yhteistä ymmärrystä maailman muutoksesta ja kestävästä hyvinvoinnista, jossa korostuvat pohjoismaiset arvot: ihmisten laaja osallisuus, korkea luottamus ja reiluus. Tulevaisuuden hyvinvoinnin on myös tapahduttava luonnonvarojen asettamissa rajoissa.

2010-luvun ihmisten erilaisten henkilökohtaisten kokemusten kirjo on suuri, ja maailman muutokset näyttäytyvät eri ihmisille hyvin erilaisina. Siksi Seuraava erä käynnistää laajenevan keskustelun tulevaisuudesta, jossa yhteiskuntaa tehdään yhdessä ja kaikki saavat siitä reilun otteen.

Mitä teemme?

Avaamme keskustelun kolmella teemajulkaisulla yhteiskunnan muuttuvista rakenteista: työstä ja toimeentulosta, demokratiasta ja osallisuudesta sekä kasvusta ja edistyksestä. Loppuvuodesta 2017 ilmestyvä neljäs julkaisu käsittelee yhteiskunnan sopeutumista maapallon kantokyvyn rajoihin. Koska muutokset koskevat kaikkia yhteiskuntia Seuraava erä ilmestyy myös englanniksi nimellä The Next Era.

Vuoden 2017 aikana olemme järjestäneet sarjan kansainvälisiä työpajoja Seuraavan erän teemoista eri puolilla maailmaa. Työpajoissa olemme syventäneet ymmärrystä muutoksesta ja kiinnostavimmista kansainvälisistä ratkaisuista – ja peilanneet pohjoismaisen mallin vahvuuksia. Näin toimimalla olemme halunneet varmistaa, että työn tuloksena syntyvä avaus on kansainvälisesti relevantti.

Suomessa olemme järjestäneet Erätauko-tapahtumia, joihin olemme kutsuneet koolle monipuolisesti suomalaisia rakentamaan yhteistä tulkintaa yhteiskunnan tulevaisuudesta. Uudenlainen tulevaisuusdialogi on käynnistynyt vuoden 2017 aikana eri puolilla Suomea: keväällä Joensuussa ja Kemijärvellä, kesällä Vantaalla ja Kajaanissa ja syksyllä Lahdessa, Tampereella ja Lappeenrannassa.

Seuraa työtä seuraavaera.fi-sivulla ja tule mukaan keskusteluun #Seuraavaerä.

Mistä on kyse?