ERÄTAUKO

Voiko kuka tahansa keskustella yhteiskunnasta rakentavasti ja innostua siitä? Erätauko-projektissa otetaan tästä selvää.

Työkaluja rakentavaan keskusteluun

Tämä on Sitran Erätauko-hankkeen sivu. Etsitkö Erätauon digitaalista työkalupakkia keskustelujen suunnitteluun ja toteuttamiseen? Se löytyy klikkaamalla kuvaa alta.

AJANKOHTAISTA

MISTÄ ON KYSE?

Yhteiskunnallinen keskustelu on Suomessa kärjistynyttä, eivätkä ihmiset laajasti osallistu siihen. Yhä useampi myös kokee, että omat vaikutusmahdollisuudet yhteiskuntaan ovat riittämättömiä.

Siksi Sitra haluaa löytää uuden tavan rakentavalle yhteiskunnalliselle keskustelulle. Alkuvuonna 2017 käynnistetty Erätauko antaa tilaa pysähtyä käsittelemään aiheita, jotka kaipaavat työstöä. Kutsumme ihmisiä käymään keskustelua yhteiskunnallista aiheista. Sellaisia voivat olla esimerkiksi Erätauko työstä, Erätauko maahanmuutosta, Erätauko kaavoituksesta tai Erätauko verotuksesta.

Erätauon tarkoituksena on vahvistaa ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan, luottamusta toisiinsa, ymmärrystä tulevaisuuden kehityssuunnista ja niiden kytkeytymisestä päätöksentekoon.

Erätaukoon halutaan mukaan varsinkin ne ihmiset, jotka eivät yleensä osallistu tämän kaltaisiin tilaisuuksiin tai koe yhteiskunnallista keskustelua luontevaksi. Erätaukoon saa tulla antamaan neuvoja, oppimaan tuntemattomilta ja haastamaan naapurin.

Erätauko on osa Sitran ja Demos Helsingin käynnistämää Seuraava erä -visiotyötä. Valmiina Erätauon on tarkoitus olla erilaisten toimijoiden käytössä vuonna 2018.

Mitä teemme?

Erätauossa luomme yhteistä ymmärrystä ja tuomme ihmisiä yhteen. Vuoden 2017 aikana toteutamme kokeiluja ja kehitämme uuden tavan käydä rakentavampaa yhteiskunnallista keskustelua.

Kokeilun aikana järjestämme kahdeksalle paikkakunnalle Erätauko-tapahtumat, joissa testataan erilaisia menetelmiä yhdessä paikallistoimijoiden ja median kanssa. Ensimmäiset kokeilut toteutetaan maalis-huhtikuun vaihteessa Kemijärvellä ja Joensuussa teemasta työ ja toimeentulo.

Tavoitteena ei ensisijaisesti ole saada ketään muuttamaan mieltään, vaan haluamme muodostaa rakentavampaa ymmärrystä eri näkökulmien välille.

Tapahtumiin osallistuvien toivotaan käynnistävän rakentavia keskusteluja omissa piireissään, esimerkiksi kahvipöydässä kotona, työssä tai yhteisössä, jossa he toimivat. Haluamme synnyttää Suomeen laajemman rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun kulttuurin ja kehittää samalla yhteiskuntaa sekä demokratiaa.

Erätauosta suunnitellaan eri kokoisia versioita, jotta kuka tahansa – naapurit, aktivistit, koulu, järjestö, kunta tai maakunta – voivat  mahdollisimman helposti käynnistää rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua.

 

Erätauko on osa Sitran juhlavuotta sekä virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

OTA YHTEYTTÄ

Aina valmiina dialogiin.

Mistä on kyse?