Huuto seis! Erätauko antaa aikaa pysähtyä ja harkita asioita rauhassa. Täältä löydät työkaluja ja inspiraatiota rakentavan keskustelun vetämiseen.

Kättä pidempää rakentavan keskustelun valmisteluun, hyödyllisiä toimenpiteitä keskustelun vetämiseen sekä vinkkejä keskustelun jälkeiseen toimintaan.

Keskustelun suunnittelu

Hyvä suunnittelu vapauttaa!

Keskustelun aikana

Eikun kokeilemaan!

Keskustelun jälkeen

Hei, nyt me ymmärretään!

Auta meitä kehittämään sivua ja anna palautetta 6.1.2018 mennessä.

Tässä kokeneiden keskustelun vetäjien vinkkejä tiukkoihin tilanteisiin ja itsensä kehittämiseen keskustelijana.

Painavaa asiaa dialogisuuden merkityksestä.

Mistä on kyse?

Erätauko on käytössäsi yhteiskunnallisten keskusteluiden suunnitteluun ja toteutukseen! Sivuilta löydät käytännön työkaluja, keskustelua dialogin tarpeesta sekä vertaistukea muiden oppikokemusten muodossa.

Erätauko auttaa pysähtymään ja harkitsemaan asioita rauhassa. Erityisesti se sopii sinulle, jos haluat tuoda moninaisen joukon keskustelemaan keskenään yhteiskunnallisista asioista rakentavasti. Työkalujen avulla onnistut kutsumaan paikalle heidätkin, jotka eivät normaalisti keskusteluihin osallistu.

Työkalujen avulla voit harjoitella merkitykselliseksi koettujen keskusteluiden vetämistä pienin askelin ja kokemuksen karttuessa oppia dialogitaitajaksi. Kaikkea ei tarvitse omaksua heti. Ota ensin haltuun muutama ohjausteko, ja laajenna osaamistasi dialogi kerrallaan. Rimakauhu ei kannata, tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel.

Dialogissa ymmärrys erilaisista näkökulmista paranee ja parhaimmillaan päästään ajattelemaan yhdessä. Dialogi on onnistunut, kun tasa-arvoinen ja luottamuksellinen ilmapiiri on synnytetty, ja keskustelijoiden ymmärrys asiasta on kasvanut.

Dialogissa syntynyt ymmärrys mahdollistaa esimerkiksi parempia yhteiskunnallisia ratkaisuja ja päätöksiä. Siksi Erätauko kannattaa ottaa käyttöön ennen toiminnan suunnittelua tai tavoitteiden työstöä, ideointia ja päätöksentekoa. Erätauon tavoitteena ei ensisijaisesti ole saada ketään muuttamaan mieltään vaan auttaa ymmärtämään eri näkökantoja paremmin. Erätauko on kehitetty Sitran hankkeessa ja kehitystyö jatkuu vuoden 2018 aikana.

Työstä oma suunnitelmasi keskustelun vetämiseksi käymällä haluamasi osiot läpi!

Työkalut, suunnittelupohjat ja ohjauskortit

Lue vinkit keskustelun suunnitteluun ja paketointiin. Käy läpi parhaat ohjaustoimet erilaisten tilanteiden hallitsemiseen. Työstä ajatuksesi suunnittelupohjalle konkreettisen työmäärän ja resurssitarpeen hahmottamiseksi. Printtaa ohjauskortit mukaan seuraavassa keskustelussa testattavaksi.

Hyppää Työkalut-osioon tästä.

Tekemällä opittua

Tässä osiossa kokeneet dialogin vetäjät kertovat oppeja hetkistä, jolloin he ovat oivaltaneet tärkeitä asioita rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun hyödyistä ja mahdollisuuksista. Inspiroidu ja kokeile itse!

Tekemällä opittua -osioon pääset tästä.

Diablogit

Dialogista kirjoitustaitoon verrattava kansalaistaito! Diablogi-osiosta löydät vahvoja näkökulmia ja syvää pohdintaa rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun taustoista, ilmentymistä, olomuodoista ja hyödyistä.

Diablogi-osioon pääset tästä.

Mitä ajatuksia tekstit herättävät? Tule mukaan keskustelemaan kokemuksistasi ja jakamaan vertaistukea Erätauon Facebook-ryhmässä.

Tekijät

Aina valmiina dialogiin.

Mistä on kyse?